Братић / Фото: Иван Петровић Ипе
18/10/2021 u 21:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦГО: Братићка није смијенила ранијег директора которске гимназије због ДПС митинга

Из ове НВО тврде да су нетачни наводи в.д. директорке которске гимназије Славице Ступић

Центар за грађанско образовање (ЦГО) саопштио је да су нетачни наводи Славице Ступић, в.д. директорке Гимназије у Kотору, да ова НВО није тражила разрјешење Вељка Ботице, ранијег директора ове школе, у случају кад је у сали ове образовне установе ДПС организовао митинг. 

Правна савјетница ЦГО Снежана Калуђеровић тврди да је ЦГО одмах након одржавања предизборног политичког  скупа, тада предсједничког кандидата Мила Ђукановића, у спортској дворани Школског центра у Доброти у Kотору,  упутио иницијативу ресорном министру са захтјевом да разријеши Ботицу директорске функције због кршења Општег закона о образовању и васпитању.

image

Калуђеровић

Фото: Архива

Она тврди да су тада приложени доказу да су просторије школе коришћене за страначку промоцију, а што је супротно Општем закону о образовању и васпитању

- Наведеном иницијативом, ЦГО је тражио да се казни и сваки директор који дозволи злоупотребу школских установа у политичке сврхе, независно од тога која је политичка партија у школама одржавала скупове.  Додатно, ЦГО је након  ове  иницијативе  поднио и низ  ургенција  за хитно поступање, али надлежно Министарство никада за то није имало слуха. Такође, важно је поменути да је током састанка представника  ЦГО-а  са министарком Весном Братић, крајем  децембра 2020.  године, ЦГО  указао,  између осталих,  и на овај  неријешен случај  злоупотребе службеног положаја директора, али Братић га није због овог смијенила. Наиме, до смјене Ботице дошло је тек након усвајања измјена и допуна Општег закона о образовању и васпитању, током  „опште смјене“ свих директора образовних установа, а на основу погрешне примјене тога Закона због чега је исто Министарство сада затрпано тужбама- истиче Калуђеровић. 

Према њеним ријечима, ни претходне Владе нису досљедно поштовале одлуке Законма, већ су често правили изузетке кад су били у питању пулени власти.

- Видимо да се та тенденција планира наставити. Непоштовањем одлука надлежних органа се урушава  институционални оквир, а то не може бити у јавном интересу- закључила је Калуђеровић. 

Подсјетимо, Ступић је у свом реаговању казала да ЦГО поводом овог случаја није тражила разрјешење тадашњег директора, али да се огласила када су поједини родитељи реаговали да се уколини слика Светог Саве из кабинета ове школе. 

Ступић категорична: Даље руке од Светог Саве

Ступић је такође истакла да ће на наредбу Просвјетне инспекције да уклони слику Светог Саве уложити жалбу надлежном Министарству.

- Слика Светог Саве ће остати гдје је и била све ово вријеме пуних 38 година. Даље руке од Светог Саве- поручила је она. 

Ступић се огласила пошто је просвјетна инспекција наредила да у року од седам дана уклони слику првог архиепископа СПЦ из кабинета ове школе.

Слика Светог Саве се налази у кабинету за црногорски, српски, босански, хрватски језик и књижевност и ту се налази скоро четири деценије. 

Према рјешењу од 14. октобра, Ступић је наложено и да "у законском року, писаним путем обавијести просвјетну инспекторку о томе да ли је наређена мјера извршена".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:33