Međunarodni dan nasilja prema ženama / - CGO
24/11/2023 u 08:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CGO: Brine broj femicida, a još više izostanak valjanog odgovora nadležnih

Ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije naglašava i nedostatak sistemskog rodno osjetljivog pristupa u postupcima prema žrtvama nasilja

Neophodno je hitno sistemski pristupiti suzbijanju svih oblika nasilja nad ženama, kao i pružanja djelotvornije podrške žrtvama od strane institucija, poručuje Centar za građansko obrazovanje (CGO) povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Nasilje nad ženama se javlja u više formi - psihičko, fizičko, seksualno, ekonomsko, a danas je široko rasprostranjeno i digitalno nasilje. Žene su prečesto mete mizoginog i govora mržnje, naročito one koje imaju jasne stavove i javno ih izražavaju. Donosioci odluka i institucije, osim sporadičnih reakcija, ne čine ništa da ovo pitanje adresiraju adekvatno, čime postaju saučesnici u ovom vidu nasilju nad ženama u javnoj sferi, navodi se u saopštenju CGO.

- Dodatno, zabrinjavajući je broj femicida, a još više brine izostanak valjanog odgovora nadležnih organa - navodi se u saopštenju.

Ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije naglašava i nedostatak sistemskog rodno osjetljivog pristupa u postupcima prema žrtvama nasilja, za koje je neophodna i veća specijalizacija profesionalaca/ki koji se bave rodno zasnovanim nasiljem.

- Bez razvijanja razumijevanja rodne ravnopravnosti i važnosti borbe protiv rodno zasnovanog nasilja kroz edukaciju i informisanje, ovakve štetne tendencije će se nastaviti. To podstiče nedopustivu toleranciju prema nasilju, a posljedično ugrožava i razvoj društva. Donosioci odluka moraju postaviti zaštitu svih građana i građanki kao apsolutni prioritet, demonstrirajući netoleranciju prema bilo kojem vidu nasilju nad ženama, kako bi se očuvala sigurnost i dobrobit svih, a što uključuje i efikasnu kaznenu politiku prema onima koji nasilje prema ženama vide kao svoj izraz - poručeno je iz CGO.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 18:29