Međunarodni dan OSI / - CGO
03/12/2023 u 08:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CGO: Međunarodni dan OSI bez napretka u ostvarivanju njihovih prava

Ukidanje posebnog odjeljenja za prava OSI, u okviru nadležnog Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, šalje poruku da OSI nijesu prioritet djelovanja Vlade u oblasti ljudskih prava

Još jedan 3. decembar - Međunarodni dan osoba sa invaliditetom - prolazi bez napretka u ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom, ocijenili su iz CGo-a.

- Ukidanje posebnog odjeljenja za prava OSI, u okviru nadležnog Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, šalje poruku da OSI nijesu prioritet djelovanja Vlade u oblasti ljudskih prava. Iako Strategija za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti prepoznaje žene i djevojčice kao posebne mete diskriminacije, u praksi institucije ne čine dovoljno da se takvi slučajevi spriječe. OSI još uvijek ne mogu u potpunosti tajno glasati na izborima čime se direktno krše njihova političkih prava, saopšteno je iz CGO-a.

S druge strane, istraživanja CGO ukazuju da građani i građanke imaju vrlo malu socijalnu distancu prema OSI i to prihvatanje mora biti putokaz vlastima u pravcu poboljšanja potrebnih servisa podrške za OSI, primarno personalne i asistencije u nastavi i na poslu, zatim prilagođavanja javnih objekata i informacija, ali i adresiranja višestruke diskriminacije. 

- Ovo je poziv institucijama Crne Gore da OSI, kao jednu od ranjivih grupa, uvrste u svoje prioritete i doprinesu unaprijeđenju njihovog dostojanstvenog života, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 02:24