/ - FOTO: CGO
07/06/2023 u 16:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CGO: Mlade treba osnažiti da bi se oduprli radikalizaciji

V.d. šefice Odjeljenja za medije, kulturu i obrazovanje u Američkoj ambasadi Suzan Šejfer istakla je za neophodnost edukacije mladih o vrijednostima različitih perspektiva

Važno je osnažiti političku svijest i participaciju mladih. To uključuje edukaciju o političkom procesu, demokratskim vrijednostima, ljudskim pravima, poboljšanje građanskog obrazovanja ali i ukupno stvaranje okruženja u kojem se mladi osjećaju cijenjeno i uključeno, jačajući njihovu otpornost na ekstremističke ideologije”, zaključak je današnje agore „Mladi danas za budućnost sjutra” koju je u amfiteatru dvorca Petrovića na Kruševcu u Podgorici organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) u okviru projekta „Djelujem – mijenjam!” koji podržava Ambasada SAD u Podgorici.

Agori, na kojoj su dodijeljene diplome učesnicima i učesnicama Interkulturalnog kapma, prethodilo  je istraživanje stavova mladih od 15 do 30 godina, kao i kvalitativno istraživanje stavova putem fokus grupa.

V.d. šefice Odjeljenja za medije, kulturu i obrazovanje u Američkoj ambasadi Suzan Šejfer istakla je za neophodnost edukacije mladih o vrijednostima različitih perspektiva.

- Moramo njegovati prihvatanje i toleranciju prema onima koji se razlikuju od nas.Nažalost, povratne informacije od učesnika/ca kampa potvrđuju nalaze istraživanja CGO-a o stavovima mladih u Crnoj Gori - manju toleranciju prema određenim marginalizovanim grupama i osjećaj ravnodušnosti prema političkom učešću, pri čemu mnogi vjeruju da njihov glas nije bitan. Mladi su najdragocjeniji resurs zemlje, a ulaganje u obrazovanje mladih, formalno i neformalno, vodi ka prosperitetu. Zato moramo osnažiti mlade da postanu aktivni članovi svojih zajednica. Promovišući toleranciju, razumijevanje i poštovanje različitosti, stvaramo i okruženje u kojem se mladi osjećaju cijenjeno i uključeno, smanjujući njihovu osjetljivost na ekstremističke ideologije - poručila je ona.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a, mišljenja je da pozicija mladih, posebno u kontekstu inkluzije i radikalizacije mora biti jedna od najznačajnijih tema u društvu.

- Crna Gora je multietničko i multikonfesionalno društvo u kojem je radikalizacija posebno opasna. Na žalost, naša istraživanja ukazuju da njenu prisutnost u društvu prepoznaje blizu polovine građana i građanki. Zato je ključno da se radi na ciljanima programima koji promovišu socijalnu koheziju, interkulturni dijalog i građansko angažovanje među mladima. Pružanjem mogućnosti za lični razvoj mladi mogu biti osnaženi da postanu agenti pozitivnih promjena u svojim zajednicama - zaključila je ona.

Anđela Miličić, članica Upravnog odbora Mreže za mlade Crne Gore, istakla je da nejednaki pristup kvalitetnom obrazovanju koje odgovara potrebama tržišta i nedostatak prilika za sve mlade ljude može značajno ograničiti njihovu socio-ekonomsku integraciju.

Amra Ramdedović, učenica Gimnazije „Panto Mališić” u Beranama i učesnica Interkulturalnog kampa CGO-a, smatra da vladavina prava u Crnoj Gori postoji samo na papiru.

Ramdedović ističe podložnost mladih manipulaciji i prenošenjem stavova odraslih. 

- Porodica stvara ambijent i utiče na to u kakvu osobu neko dijete izrasti. U školama se suočavamo sa diskriminacijom  i nasiljem. Nastavni kadar u Crnoj Gori ne reaguje adekvatno na znakove lošeg ponašanja, već od malena slušamo rečenicu: „Ko se bije,taj se voli“. Time se odobrava nasilje, zanemaruju potrebe drugih… Da bi se to promijenilo moramo raditi na odstranjivanju neprihvatanja različitosti. Vjerujem da smo mi generacija koja će ovome stati na kraj i pokazati da neke ključne stvari iz našeg Ustava mogu postati realnost - poručila je Ramdedović. 

Na agori "Mladi danas za budućnost sjutra" su dodijeljene diplome učesnicima Interkulturalnog kampa koji su uspješno završili: Erna Karalić, Armin Čokrlija, Najda Hodžić, Ena Bučan, Tarik Idrizović, Fikret Krcić, Nikola Bošković, Junuz Canović, Armend Redžematović, Amra Ramdedović, Nemanja Dragović, Bojana Marinković, Janko Babović, Vasilije Đurković, Katarina Ivanović, Tarik Prekić, Jovan Backović, Andrija Jovanović, Andrijana Šćepanović, Tamara Adžić, Anja Mićanović, Tara Kovačević, Jovan Joksimović, Elena Vitić, Anđela Ivanović, Tamara Tujković i Kalina Gredo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. oktobar 2023 00:26