/ Лого ЦГО LOGO CGO - Лого ЦГО LOGO CGO
24/09/2023 u 17:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CGO: Obrazovni sistem treba reformu i otklon od partijskih uticaja

Prema njihovom mišljenju, odsustvo kritičke misli iz akademske sfere postaje hronično u Crnoj Gori, a to, ocjenjuju u CGO, potvrđuje i podatak da 63.3 odsto građana i građanki smatra da univerzitetski profesori u Crnoj Gori moraju biti društveno aktivniji

Dominantna većina od 56.7 odsto građana i građanki Crnoj Gori cijeni da je neophodna sveobuhvatna reforma osnovnog i srednjeg obrazovanja, dok je manje od četvrtine (23.9 odsto) suprotnog stava, a oko petine (19.5 odsto) nema definisano mišljenje o ovom pitanju, saopštio je danas Centar za građansko obrazovanje (CGO).

- Partijsko zapošljavanje, po ocjeni građana i građanki, najviše šteti obrazovnom sistemu na svim nivoima. Pored toga, kad je riječ o kvalitetu nastavnog kadra, loši fakulteti na kojima se taj kadar školuje, kao i podcijenjenost i nedovoljna finansijska satisfakcija vide se kao značajna ograničenja. Na istoj liniji u zoni visokog obrazovanja, primjetan je zastarjeli pristup nastavnim metodama, nedovoljna motivacija nastavnog kadra, ali i partijsko miješanje u rad Univerziteta - ističu iz CGO.

Prema njihovom mišljenju, odsustvo kritičke misli iz akademske sfere postaje hronično u Crnoj Gori, a to, ocjenjuju u CGO, potvrđuje i podatak da 63.3 odsto građana i građanki smatra da univerzitetski profesori u Crnoj Gori moraju biti društveno aktivniji i kritičniji prema stvarnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. decembar 2023 04:56