Убрзајмо родну равноправност / - фото: ЦГО
29/04/2022 u 08:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦГО: Подизати ниво знања о родној равноправности

Садржај практикума прилагођен је различитим узрастима ученика, не захтијева посебну припрему наставника, а за циљ има да подржи свјесност о важности родне равноправности, казала је Јоветић Копривица

Центар за грађанско образовање (ЦГО) објавио је практикум „Убрзајмо родну равноправност” који су приредили Светлана Јоветић Копривица и Мирослав Минић. Практикум је намијењен наставном особљу у основним и средњим школама, али и другима који професионално раде у образовању, а како би им помогао да осмисле рад са младима у настави у дијелу подизања нивоа информисаности и знања, односно усвајања вриједности родне равноправности.

Професионалци у формалном систему образовања имају посебну одговорност, јер тај систем има највећи обухват младих које треба формирати у личности које разумију и афирмишу вриједности родне равноправности, као једне од кључних за прогрес друштва. Овај додатни наставни материјал нуди 10 једноставних и лако примјенљивих рјешења/радионица које се могу спровести у учионицама, а које ће заинтересовати ученице и ученике, али и надахнути наставнице и наставнике.

- Практикум је глас који треба да чују наставнице и наставници како би дошао до дјеце и младих у школама. Осмишљен је, како му само име каже, као примјерен и практичан приступ наставној пракси. Нјегов садржај прилагођен је различитим узрастима ученица и ученика, не захтијева посебну припрему наставница и наставника, а за циљ има да подржи свјесност о важности родне равноправности. У десет корака могуће је постићи жељено „убрзање” и сугерисати важност разликовања рода и пола, употребе родно осјетљивог језика, прихватања различитости. У духу жељене једнакости свих и увијек, дијелимо овај садржај са колегиницама и колегама и захваљујемо Центру за грађанско образовање на пруженом прилици - казала је Светлана Јоветић Копривица.

Радећи на овом практикуму Миро Минић кађе да је имао осјећај да ради на добробит младих људи којима ће наставнице и наставници омогућити да спознају значај равноправности и посљедице које трпе бића доведена у неравноправан положај у било којем друштву, у било којем тренутку. Приближити ученицима и ученицима стварност тако што ћемо их подстицати на личну одговорност у креирању друштвених прилика, било је за њега задовољство и изазов.

- Школа је мјесто гдје се мијења и развија свијест, гдје млади људи треба да се осјећају сигурно и охрабрено да буду оно што јесу, гдје уче да прихватају и цијене све разлике код других људи. Као професор, али и неко ко се бори за људска права, био сам надахнут овом идејом јер радим са младим људима који ће сјутра креирати будућност. Сигуран сам да су оваква настојања важна, а исходи до којих желимо да доспијемо вриједни труда - истакао је Миро Минић.

Практикум ће бити представљен и професорима средњих школа на једнодневној радионици у оквиру које ће имати прилику да вјежбају извођење наставе и припреме за час на теме везане за родну равноправност уз подршку стручног кадра. Такође, практикум ће ускоро бити преведен и на албански језик.

Приручник је објављен у оквиру пројекта УБРЗАЈМО родну равноправност (фаза ИИ) – од стереотипизације до равноправности! који се реализује се уз подршку Министарства правде, људских и мањинских права.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:59