CGO
06/05/2024 u 11:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CGO: Šteta nastala smjenama direktora škola je nesporna, a nadležne institucije ne pokreću postupke

Od 140 pokrenutih postupaka zbog smjena direktora vaspitno-obrazovnih ustanova u vrijeme mandata Vesne Bratić, bivše ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, do sada je 130 okončano pravosnažnim presudama.

Kako navode iz CGO-a, pravosnažnim presudama u 130 slučajeva utvrđene su nezakonitost tih smjena i administracije kojom je rukovodila Bratić. Preostalih 10 postupaka je još u toku.

- Ministarstvo prosvjete iz  Budžeta Crne Gore mora da isplati  102 924,35 eura samo na račun sudskih troškova, a taj iznos će biti višestruko veći jer traju i paralelni postupci za naknadu štete. CGO je zbog ovog slučaja u novembru 2022. predao krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu koje, po dostupnim informacijama, do danas po njoj nije postupilo. Takođe, zaštitnica imovinsko-pravnih interesa najavljivala je tokom 2022. regresnu tužbu protiv Bratić koja, po dostupnim informacijama, još nije pokrenuta, saopšteno je iz CGO-a.

CGO ukazuje da ni nadležno Ministarstvo prosvjete nije iskoristilo mogućnost sudskog poravnanja kroz mirno rješvanja sporova pred Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova u ovim predmetima, koji je bio najefikasniji mehanizam za smanjenje troškova koji padaju na teret države, odnosno građana i građanki, a što predstavlja dodatni vid odgovornosti onih koji su na ovo morali paziti po službenoj dužnosti.

Bratić naјavila krivičnu priјavu protiv Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa

- CGO poziva Tužilaštvo i zaštitnicu imovinskopravnih interesa u Crnoj Gori da pokrenu postupke iz domena svoje nadležnosti u vezi sa ovim pitanjem. CGO je blagovremeno upozoravao Ministarstvo da će nastupiti ogromna materijalna i nematerijalna šteta zbog kolektivnih razriješenja direktora, ukoliko se Bratić ne zaustavi i izvrši procjenu rada direktora u svakom pojedinačnom slučaju. Sluha za to nije bilo, nastala šteta je danas nesporna, a još uvijek nema odgovornosti, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 21:13