Центар за грађанско образовање ЦГО / - ФОТО: лого ЦГО
10/03/2022 u 08:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦГО: Тужилачки савјет и в.д ВДТ не би смјели подржати кандидатуру контроверзних тужиоца

Етички кодекс државних тужилаца обавезује да “државни тужиоци не смију да траже или да прихвате било који поклон, непримјерену корист, које би могле да утичу или би изгледало да утичу на вршење њихове функције”, казали су из ЦГ

Центар за грађанско образовање (ЦГО) је доставио в.д. ВДТ и Тужилачком савјету Иницијативу да преиспитају да ли је Милош Шошкић користио позицију државног тужиоца за остваривање приватних интереса када је Влади Црне Горе поднио захтјев за добијање стана под повољним условима.

ЦГО вјерује да, с обзиром на кандидатуру Шошкића за једну од највиших функција у тужилашкој организацији, ово, како кажу, мора бити приоритетно разматрано јер је у интересу новог Тужилачког савјета и в.д. ВДТ да не дају подршку контроверзним тужиоцима.

- Влада је својом одлуком Шошкићу, на његов захтјев, додијелила стан од 75м2, по цијени од 15.150 еура или 202 еура по м2. Ова одлука супротна је Закону о становању и одржавању стамбених зграда, јер Влада није надлежна за рјешавање стамбених питања запошљених у тужилаштву - истакли су из ЦГО.

Према њиховим ријечима, етички кодекс државних тужилаца обавезује да “државни тужиоци не смију да траже или да прихвате било који поклон, непримјерену корист, услугу или привилегију за себе или за другога, које би могле да утичу или би изгледало да утичу на вршење њихове функције”.

- Закон о државном тужилаштву прописује да је тежи дисциплински прекршај ако тужилац користи функцију за остваривање својих приватних интереса и интереса своје породице или себи блиских лица, за што се осим новчане казне предвиђа и дисциплинска санкција забране напредовања. По друштво је веома опасно када неки тужиоц заборави на начела Етичког кодекса и законодавни оквир да би био на услузи онима од којих очекује одређену корист. А ЦГО тужиоца Шошкића памти, из сопственог искуства, управо по таквом приступу - закључују из ЦГО.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 20:36