Лого ЦГО / Лого ЦГО LOGO CGO - Лого ЦГО LOGO CGO
21/08/2023 u 08:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CGO: Vjerske zajednice da igraju potizivnu ulogu u društvu

Po rezultatima CGPulsa iz aprila 2023, koji CGO sprovodi sa agencijom Damar, građani Crne Gore najviše vjeruju vjerskim zajednicama. To stavlja i veliku odgovornost na vjerske zajednice u kreiranju ambijenta poštovanja univerzalnih ljudskih prava i zakonskog okvira u CG - navode iz CGO

Uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve nasilja zasnovanog na vjeroispovijesti i uvjerenju, koji se obilježava 22. avgusta, CGO izražava solidarnost sa svim žrtvama netolerancije i nasilja i ukazuje na značaj njegovanja razumijevanja, saosjećanja i poštovanja među različitim zajednicama u izgradnji mira.

- Po rezultatima CGPulsa iz aprila 2023, koji CGO sprovodi sa agencijom Damar, građani/ke Crne Gore najviše vjeruju vjerskim zajednicama. To stavlja i veliku odgovornost na vjerske zajednice u kreiranju ambijenta poštovanja univerzalnih ljudskih prava i zakonskog okvira u CG - navode iz CGO.

Nasuprot tome, kako dodaju, svjedočimo brojnim zloupotrebama vjerske moći i autoriteta, a što ima negativne posljedice i po stabilnost društva. To potvrđuju i nalazi istraživanja iz maja 2023, u okviru projekta „Kakva nam država Crna Gora treba?“, uz podršku FES, a koji pozicioniraju vjerske zajednice na drugo mjesto (poslije političara) na listi najodgovornijih za podjele u CG društvu.

- Vjerske zajednice bi trebalo da igraju pozitivnu ulogu u društvu, i to pružajući podršku ne samo svojim vjernicima, nego i promovišući razumijevanje i poštovanje prema drugima, ali i osuđujući ekstremizam i netoleranciju prema drugačijima - poručuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 12:17