Портпаролка СДП-а Амина Цикотић / - фото. СДП
05/07/2021 u 16:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цикотић: Цијене горива у Црној Гори скупље од земаља у региону

На све ово Влада Кривокапића ћути, посланици владаjуће већине одбиjаjу да ставе наш закон у процедуру, казала је Цикотић

Циjене горива у нашоj земљи ће послиjе овог поскупљења бити веће од скоро свих земаља региjе, али и неких земаља ЕУ у коjима су плате и неколико пута веће, казала је портпаролка СДП-а Амина Цикотић.

– Поскупљење горива, девето у низу, довешће до даљег раста трошкова живота за црногорске грађане коjи, као и ми, не виде никакву жељу Владе Црне Горе да се овим проблемом бави – казала је Цикотић.

СДП jе, у жељи да оваj проблем траjно риjеши, предложила смањење превисоких акциза за 15%, jер би се на таj начин њихов ниво довео до регионалог просjека, а циjене значаjно смањиле. Акцизе, наиме, учествуjу у циjени бензина и супера са чак 0.54 еуро цента по литру, а на комплетну циjену се онда додаjе и 21% ПДВ-а, што чини скоро 60% укупне циjене горива, наводи се у саопштењу.

Слично jе и са дизел горивом, а угрожене су броjне дjелатности, од саобраћаjа, преко прехрамбене индустриjе до пољопривреде у коjоj се наши сточари већ данас суочаваjу са превисоким трошковима производње због коjих и организуjу протесте.

– На све ово Влада Здравка Кривокапића ћути, посланици владаjуће већине одбиjаjу да ставе наш закон у процедуру, а грађани трпе посљедице неодговорне власти – истиче портпаролка СДП-а.

Због тога ће. како каже, на првоj наредноj сjедници Скупштини, СДП предложити усваjање Закона о измjенама закона о акцизама како би барем диjелом санирали посљедице берзанског повећања циjена нафте.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 06:34