/ FOTO - SRDJA BOLJEVIC
10/02/2023 u 17:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CKCG: Za pomoć Ukrajini prukupljeno oko 95.000 eura

Crveni krst Crne Gore je izvršio finalni prenos preostalih sredstava u iznosu od 3.176 eura Crvenom krstu Ukrajine. Od početka akcije prikupljanja pomoći za Ukrajinu, Crvenom krstvu CG donirano je oko 95.000 eura.

Podsjećaju da je Crveni krst Crne Gore iznos od 92.137 eura, prikupljen od 01. marta do 01. juna 2022. godine, uplatio Crvenom krstu Ukrajine početkom juna 2022. godine.

“Iznos od 3.176 eura prikupljen je u periodu nakon prvog prenosa i uglavnom se odnosi na sredstva naplaćena preko mobilnih operatera, jer je proces prikupljanja tih sredstava išao sporije”, saopštio je Crveni krst CG.

Ukupan iznos koji je Crveni krst Crne Gore prikupio putem žiro računa i SMS-a i uplatio Crvenom krstu Ukrajine iznosi 95.313 eura.

“Ovim prenosom se zatvara žiro račun i SMS za prikupljanje pomoći stanovnicima Ukrajine, a naše aktivnosti se baziraju na pružanju pomoći izbjeglicama iz Ukrajine koje se nalaze u Crnoj Gori”, saopštio je CKCG.

Crveni krst Crne Gore uz podršku Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca realizuje sljedeće aktivnosti: radionice posvećene očuvanju mentalnog zdravlja i psiho-socijalnoj podršci, časove jezika, kreativne radionice za djecu, podjelu humanitarne pomoći, te pruža podršku u ostvarivanju prava zagarantovanih privremenom zaštitom. U okviru ove saradnje pokrenut je i call centar u cilju dodatne pomoći u pristupu informacijama licima iz Ukrajine, dostupan na tri jezika.

Uz finansijsku podršku Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR, Crveni krst Crne Gore podržava osobe iz Ukrajine koja su utočište pronašle u Crnoj Gori kroz pružanje psiho-socijalne pomoći, psihološke podrške i podrške prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, pristup obrazovanju i ostalim pravima koja proizilaze iz njihovog statusa u zemlji.

“UNICEF je podržao realizaciju grupnih psiholoških radionica za porodice, radionica za djecu namjenjenih pomoći pri izradi domaćih zadataka, kao i organizovanje sportskih aktivnosti, takođe za djecu. U saradnji sa nadležnim institucijama Crveni krst Crne Gore kontinuirano pruža podršku izbjeglicama iz Ukrajine u ostvarivanju prava u Crnoj Gori”, saopšteno je iz CKCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:58