Посланици у црногорском парламенту / -SRDJAN BOLJEVIC
05/10/2021 u 16:02 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Члановима скупштинског колегијума дали варијабиле до 300 еура

За првих 11 мjесеци овог сазива Скупштине сви чланови колегиjума су примили вариjабилу за шест мjесеци, а исплаћена је и за посланике који су учествовали у радним групама и комисијама

Варијабилни дио зараде, који износи до 300 еура, од конституисања новог сазива Скупштине исплаћен је пет пута за чланове колегијума, те пар пута за предсједнике одбора, саопштено је "Дану" из Скупштине. У одговорима на наш захтјев нијесу нам доставили тачне износе који су до сада исплаћени, већ наводе да чланове Колегиjума предсjедника Скупштине и предсjеднике скупштинских радних тиjела, због значаjно већег обима посла у односу на друге посланике у мjесецима у коjима одржаваjу сjеднице, следуjе вариjабилни дио зараде коjи за чланове колегиjума износи до 300 еура, а за предсjеднике одбора до 200. Чланови колегијума су поред предсједника Скупштине Алексе Бечића и Страхиња Булаjић, Бранка Бошњак, Даниjел Живковић, Славен Радуновић, Борис Богдановић, Бранко Радуловић, Драган Ивановић, Милош Конатар, Ервин Ибрахимовић, Иван Браjовић и Рашко Коњевић.

– За првих 11 мjесеци овог сазива Скупштине, сви чланови колегиjума су примили вариjабилу за шест мjесеци, док исту ниjесу примали за пет мjесеци, иако су сjеднице колегиjума одржаване готово сваког мjесеца, нериjетко и по више пута у току мjесеца. Осим чланова колегиjума и предсjедника одбора, jеднократна вариjабила jе у одређеним мjесецима припадала и посланицима коjи су били дио радних група или комисиjа формираних од стране колегиjума или матичних одбора са циљем реализациjе одређених парламентарних задатака – наводе у Скупштини.

Према оцјени Веска Пејака из Алтернативе посланицима би плаћање за рад у радним групама требало да се укине.

– То jе њихов редовни посао! За ових годину састали су се свега 10-ак пута у Скупштини, али су ипак примали пуне зараде. Ми смо као грађани очекивали експресно доношење закона за борбу против корупциjе и криминала, а ти закони су jош на чекању. Мислим да посланици не заслужуjу те зараде. Само да напоменем, посланици ДФ-а коjи су посланици владаjуће већине, тренутно боjкотуjу рад Скупштине. Па ко jе онда овдjе нормалан?! Власт боjкотуjе сопствену владаjућу већину! Очигледно се посао посланика не схвата превише озбиљно. Тако неозбиљно схватање нас jе довело до врло озбиљне ситуациjе по грађане Црне Горе – оцијенио је у изјави за "Дан" Пејак.

Он сматра да посланици треба да имају обавезу да сваког дана проводе осам сати на послу.

– Тако раде сви запослени у "нормалним предузећима". Ако ми коjи их плаћамо можемо тако да радимо, зашто не би они? Овако већина и не дође на засиjедања Скупштине или су у њоj свега сат или два времена. Толико озбиљно схватаjу своj посао – каже Пејак.

Телефона се одрекло шест посланика

У Скупштини кажу да су се предсjедник Скупштине Алекса Бечић и шеф посланичког клуба "Мир jе наша нациjа" Борис Богдановић и предсjедници скупштинских одбора Владимир Jоковић, Божена Jелушић, Срђан Павићевић и посланик Предраг Бошковић одрекли трошкова телефона у мjесечном износу од 100 еура и исто право не користе већ пуних пет година.

– Указуjемо и да шефови клубова посланика "Мир jе наша нациjа" Борис Богдановић, "Демократски фронт – ПЗП" Бранко Радуловић, као и предсjедница Уставног одбора Симонида Кордић, предсjедник Одбора за безбjедност и одбрану Милан Кнежевић, предсjедник Одбора за економиjу, финансиjе и буџет Владимир Jоковић, предсjедник Одбора за здравство, рад и социjално старање Срђан Павићевић, предсjедница Одбора за антикорупциjу Далиборка Пеjовић и предсjедница Одбора за родну равноправност Божена Jелушић не користе право на службено возило и службено гориво. Предсjедници скупштинских одбора коjи не задужуjу службено возило, али им се плаћа надокнада за гориво су Божена Jелушић и Дамир Шеховић – кажу у Скупштини.

Сарадник на програмима у Центру за грађанско образовање Василиjе Радуловић сматра да је корак наприjед то што се варијабиле исплаћују мањем броју посланика, посебно у погледу рационализациjе не малих трошкова коjе држава има у погледу исплаћивања зарада и осталих накнада jавним функционерима.

– Треба подсjетити да jе вариjабилни дио зараде прописан Законом о зарадама запослених у jавном сектору и он припада запосленом са изузетним резултатима и квалитетом рада. Дакле, то ниjе дио зараде коjи се подразумиjева, како jе jавност могла стећи утисак с обзиром на обим тих исплата у претходном периоду, већ је потребно да запослени испуни одређене прописане услове како би то остварио. Управо jе ДРИ у свом извjештаjу о ревизиjи Скупштине из 2018. године констатовао да документациjа на основу коjе се доносе рjешења о исплати вариjабилног диjела зараде не садржи извjештаjе о конкретним активностима и оствареним задацима запосленог – истакао је Радуловић.

Додао је да ЦГО сматра да jе вариjабилни дио зараде право на коjе посланици и запослени у служби Скупштине по Закону о зарадама запослених у jавном сектору имаjу право и као такво оно ниjе упитно.

– Дакле ниjе проблем у законском рjешењу, већ у његовоj примjени. Требаjу се утврдити тачни услови и начини остваривања овог права, како се оно не би злоупотребљавало, jер то у коначници плаћаjу грађани – наводи у изјави за "Дан" Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:57