/ Фото: Антена М
09/07/2021 u 07:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црквена општина Цетиње: Блокада у Цуцама је кршење вјерских права у режији бившег режима

Све је било организовано под очигледном диригентском палицом ДПС и њој блиских структура, тврде у саопштењу

Црквена општина Цетиње огласила се поводом блокаде пута у Цуцама, која је група мјештана организовала прије два дана, истичући да је у питању организовано кршење елементарних људских и вјерских права, у режији бившег црногорског режима и структура са којима су опупљени, како тврде, интересно везани. 

Из црквене општине тврде да је све организовано под очигледном диригентском палицом ДПС и њој блиских структура.

- Крајња намјера овог политичког и очигледно национал-шовинистичког скупа било је спрјечавање канонских и надлежних свештеника да заједно са мјештанима који су породично везани за поменуту богомољу на вјерски празник приступе цркви. Како је ријеч о локалном путу који није ни у чијем приватном власништву, и како се добро зна да су и свештеници и вјерници грађани Црне Горе који су већински или мјештани или воде порјекло из тог села – овакав поступак сматрамо организованим кршењем елементарних људских и вјерских права, а у режији бившег црногорског режима и структура које су са њим интересно везани. Зато не замјерамо толико починиоцима, колико организаторима свега- кажу из Црквене општине. 

Подсјетили су да су 24 сата уочи немилог догађаја, друштвеним мрежама кружили позиви на ово деструктивно окупљање, са видљивих и познатих адреса.

- Очекујемо од надлежних државних органа да процесуирају налогодавце овога недјела и спријече овакву праксу којом одређена политика провоцира инциденте. Нарочитом прибраношћу и пастирском бригом свештентва Митрополије црногорско-приморске, у овом случају је спријечен инцидент већих размјера пошто је велики број људи, који по обичају, деценијама уназад долазе на овај вјерски скуп – умољен да се врати у посљедњем тренутку и да не иде у Цуце. Овим путем се захваљујемо свим благочестивим становницима Цуца и свим људима упућеним на свој завичај (који живе у другим црногорским градовима) што су послушали своје свештенике и допринијели одсуству било каквих тензија на терену- поручују из Црквене општине. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:55