/ - Фото: Са догађаја
18/05/2022 u 14:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора да препозна значај креирања туристичке понуде за лица са инвалидитетом

Поменути догађај је организован с циљем препознавања важности за формирањем приступачне туристичке понуде за лица са инвалидитетом

Невладина организација“Еквивалент” организовала је конференцију у оквиру реализације  пројекта “Приступачан туризам као људско право и развојна шанса Црне Горе!” који се спроводи захваљујући подршци Америчке амбасаде у Подгорици. 

На отварању овог догађаја испред невладине организације “Еквивалент”  присутнима се обратила извршна директорица Светлана Цицварић која је том приликом  исказала изузетну захвалност Америчкој амбасади у Подгорици на пруженој подршци за реализацију овог пројекта који ће у значајној мјери допринијети препознавању важности формирања приступачне туристичке понуде за особе с инвалидитетом у Црној Гори. Даље, је у свом излагању навела да је јако важно да Црна Гора као једна од водећих туристичких дестинација препозна значај  креирања приступачне туристичке понуде за ову категорију туриста како у дијелу поштовања људских права лица са инвалидитетом, тако и у дијелу економске користи за Црну Гору, посебно ако се узме у обзир чињеница да учешће прихода од туризма у укупном бруто друштвеном производу Црне Горе  износи више од 20%.

У име невладине  организације “Еквивалент” присутнима се обратио и координатор пројекта, Милорад Хајровић који се захвалио Америчкој амбасади у Подгорици на пруженој подршци за реализацију овог пројекта. Хајровић се осврнуо на конкретне досадашње резултате пројекта  истичући значај и предности приступачног туризма у дијелу примјене и поштовања људских права особа са инвалидитетом и економског развоја наше државе. Потом је у свом излагању истакао да је у досадашњем периоду реализације одржан  већи број састанака са релевантним државним и локалним институцијама и организацијама из области заштите људских права лица са инвалидитетом, као и из области туризма. Даље је навео да пројекат између осталог предвиђа и куповину одређеног сета опреме асистивних технологија која ће бити кориштена кроз пилот пројекат приступачног туризма за особе са инвалидитетом истичући да се опрема односи на обезбјеђивање приступачности пјешчаних плажа И урбаних туристичких насеља особама које се отежано крећу и информација о туристичким садржајима одређених локалитета за особе оштећеног вида или слуха.

На конференцији је потом представљен извјештај о приступачности туристичке понуде за лица са инвалидитетом од стране сарадника на пројекту дипломираних правника господина Луке Стијеповића и Велибора Бошковића који су у својим излагањима представилли анализу правног оквира којим је уређена област туризма у Црној Гори, као и резултате спроведеног истраживања о постојећим баријерама и недостацима које утичу на приступачан туризам особама с инвалидитетом. У дијелу излагања анализе законодавног оквира Стијеповић је истакао да је законска регулатива која уређује област туризма у доброј мјери усклађена са предвиђеним стандардима приступачности за лица са инвалидитетом, али да велики проблем представља лоша примјена законских норми у пракси, у првом реду због непостојања адекватних казнених одредби.

Истакао је да је итекако важно да се изврши процјена шта би довело до веће ефективности у остваривању услова приступачног туризма, да ли утврђивањем казнених одредби због непоштовања стандарда приступачности за лица са инвалидитетом или подизањем свијести актера у области туризма о остваривању економске користи  обезбјеђивањем услуга приступачног туризма. Потом се  осврнуо на Конвенцију УН-а о правима лица с инвалидитетом истичући да би сви актери који директно или индиректно учествују у креирању приступачне туристичке понуде требали да се воде концептом „универзалног дизајна“ (дизајна за све) који подразумјева дизајнирање производа, окружења и услуга, тако да их сва лица  са инвалидитетом  могу користити у највећој могућој мјери без додатних адаптација. 

Након тога, присутнима се обратио господин Велибор Бошковић који је у свом излагању представио резултате спроведеног истраживања о постојећим баријерама и недостацима који утичу на приступачност туристичких  услуга особама с инвалидитетом.Бошковић је навео да су истраживањем обухваћена три града и то: Подгорица, Бар и Будва, а потом објаснио у којој су мјери приступачни туристички смјештајни капацитети, садржаји и услуге за ову циљну групу на овом подручју. 

Извјештај је доступан на сљедећем линку: https://nvoekvivalent.me/biblioteka-2/ 

Поменути догађај је организован с циљем препознавања важности за формирањем приступачне туристичке понуде за лица са инвалидитетом са фокусом на превазилажење постојећих баријера  које тренутно постоје у туристичкој понуди наше земље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 02:41