/ - Фото: Са догађаја
18/05/2022 u 14:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Црна Гора да препозна значај креирања туристичке понуде за лица са инвалидитетом

Поменути догађај је организован с циљем препознавања важности за формирањем приступачне туристичке понуде за лица са инвалидитетом

Невладина организација“Еквивалент” организовала је конференцију у оквиру реализације  пројекта “Приступачан туризам као људско право и развојна шанса Црне Горе!” који се спроводи захваљујући подршци Америчке амбасаде у Подгорици. 

На отварању овог догађаја испред невладине организације “Еквивалент”  присутнима се обратила извршна директорица Светлана Цицварић која је том приликом  исказала изузетну захвалност Америчкој амбасади у Подгорици на пруженој подршци за реализацију овог пројекта који ће у значајној мјери допринијети препознавању важности формирања приступачне туристичке понуде за особе с инвалидитетом у Црној Гори. Даље, је у свом излагању навела да је јако важно да Црна Гора као једна од водећих туристичких дестинација препозна значај  креирања приступачне туристичке понуде за ову категорију туриста како у дијелу поштовања људских права лица са инвалидитетом, тако и у дијелу економске користи за Црну Гору, посебно ако се узме у обзир чињеница да учешће прихода од туризма у укупном бруто друштвеном производу Црне Горе  износи више од 20%.

У име невладине  организације “Еквивалент” присутнима се обратио и координатор пројекта, Милорад Хајровић који се захвалио Америчкој амбасади у Подгорици на пруженој подршци за реализацију овог пројекта. Хајровић се осврнуо на конкретне досадашње резултате пројекта  истичући значај и предности приступачног туризма у дијелу примјене и поштовања људских права особа са инвалидитетом и економског развоја наше државе. Потом је у свом излагању истакао да је у досадашњем периоду реализације одржан  већи број састанака са релевантним државним и локалним институцијама и организацијама из области заштите људских права лица са инвалидитетом, као и из области туризма. Даље је навео да пројекат између осталог предвиђа и куповину одређеног сета опреме асистивних технологија која ће бити кориштена кроз пилот пројекат приступачног туризма за особе са инвалидитетом истичући да се опрема односи на обезбјеђивање приступачности пјешчаних плажа И урбаних туристичких насеља особама које се отежано крећу и информација о туристичким садржајима одређених локалитета за особе оштећеног вида или слуха.

На конференцији је потом представљен извјештај о приступачности туристичке понуде за лица са инвалидитетом од стране сарадника на пројекту дипломираних правника господина Луке Стијеповића и Велибора Бошковића који су у својим излагањима представилли анализу правног оквира којим је уређена област туризма у Црној Гори, као и резултате спроведеног истраживања о постојећим баријерама и недостацима које утичу на приступачан туризам особама с инвалидитетом. У дијелу излагања анализе законодавног оквира Стијеповић је истакао да је законска регулатива која уређује област туризма у доброј мјери усклађена са предвиђеним стандардима приступачности за лица са инвалидитетом, али да велики проблем представља лоша примјена законских норми у пракси, у првом реду због непостојања адекватних казнених одредби.

Истакао је да је итекако важно да се изврши процјена шта би довело до веће ефективности у остваривању услова приступачног туризма, да ли утврђивањем казнених одредби због непоштовања стандарда приступачности за лица са инвалидитетом или подизањем свијести актера у области туризма о остваривању економске користи  обезбјеђивањем услуга приступачног туризма. Потом се  осврнуо на Конвенцију УН-а о правима лица с инвалидитетом истичући да би сви актери који директно или индиректно учествују у креирању приступачне туристичке понуде требали да се воде концептом „универзалног дизајна“ (дизајна за све) који подразумјева дизајнирање производа, окружења и услуга, тако да их сва лица  са инвалидитетом  могу користити у највећој могућој мјери без додатних адаптација. 

Након тога, присутнима се обратио господин Велибор Бошковић који је у свом излагању представио резултате спроведеног истраживања о постојећим баријерама и недостацима који утичу на приступачност туристичких  услуга особама с инвалидитетом.Бошковић је навео да су истраживањем обухваћена три града и то: Подгорица, Бар и Будва, а потом објаснио у којој су мјери приступачни туристички смјештајни капацитети, садржаји и услуге за ову циљну групу на овом подручју. 

Извјештај је доступан на сљедећем линку: https://nvoekvivalent.me/biblioteka-2/ 

Поменути догађај је организован с циљем препознавања важности за формирањем приступачне туристичке понуде за лица са инвалидитетом са фокусом на превазилажење постојећих баријера  које тренутно постоје у туристичкој понуди наше земље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
27. jun 2022 12:51