Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић / - Министарство
26/07/2021 u 13:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора добиjа Националну дигиталну ковид потврду, нове мjере од петка

Бенефити оваквог система дигиталне заштите и управљања пандемиjом одмах ће бити видљиви, а омогућиће доносиоцима одлука да доносе мjере у складу са реалним кретањем пандемиjе у Црноj Гори

Црна Гора ће, уочи придруживању ЕУ дигиталном ковид сертификату, добити Националну дигиталну ковид потврду коjа треба да буде у употреби од петка, 30. jула, када се очекуjе да Влада Црне Горе обjави кориговане мjере у борби против корона вируса, навели су из Министарства здравља на чијем је челу Јелена  Боровинић Бојовић. Подсjећају да jе наjављено да ће у ноћне клубове, дискотеке и у унутрашњости угоститељских обjеката моћи да бораве само они коjи испуњаваjу одређене услове.

Национална дигитална ковид потврда, по узору на ЕУ дигитални ковид сертификат, а коjа ће бити додатни дигитални алат за контролу и управљање пандемиjом, садржаће сљедеће податке: Да jе особа у цjелости вакцинисана или jе примила прву дозу вакцине против ковид19 вируса; Датум и вриjеме негативног ПЦР теста на ковид-19 (прихвата се негативан ПЦР тест коjи ниjе стариjи од 72 сата); Доказ да jе особа пребољела ковид-19 инфекциjу, односно доказ да jе прошло мање од 180 дана од позитивног ПЦР теста; Доказ о негативном брзом антигенском тесту (прихвата се БАТ коjи ниjе стариjи од 48 сати).

Министарство здравља имплементира оваj проjекат у сарадњи и захваљуjући УНДП-jу.

Дигитална ковид потврда jе бесплатна и доступна jе у папирном или дигиталном облику. Може се сачувати и приказати на мобилном телефону. Суштинска разлика између дигиталне и папирне верзиjе потврде не постоjи, jер jе QR код у обjе верзиjе гарант валидности података коjи се приказуjу.

С обзиром на то да Црна Гора генерише потврду о резидентима и нерезидентима, коjи у Црноj Гори испуне jедан или више наведених услова, дигитална ковид потврда ће се издавати код било ког изабраног доктора, или на било коjем вакциналном пункту. Такође, потврду могу издавати и све остале институциjе здравственог система. Све што jе потребно од документациjе да би се извадила дигитална потврда jесте валидан документ, лична карта или пасош.

Коришћење дигиталне ковид потврде jе jедноставно.

Уз лични документ, довољно jе приказати QR код. Када се он скенира на екрану ће бити приказано име и презиме и датум рођења, као и такозвани „систем семафора“ за све четири категориjе: вакцинални статус, ПЦР тест, евентуално оболиjевање од ковид-19 инфекциjе и брзи антигенски тест. Ако jе било коjи од ова четири елемента означен зеленом боjом, особа има статус у складу са прописаним мjерама. Ово jе jако битно због великог интересовања власника и пружалаца услуга, а коjи ће бити у обавези да, сходно мjерама, одреде особу или особе коjе ће контролисати дигиталне потврде.

Дигитална ковид потврда jе валидна само уз важећи документ, личну карту или пасош. Она не садржи потпис и печат, већ jе сигурност обезбиjеђена дигитално потписаним QR кодом.

У Црноj Гори се прихвата ЕУ дигитални ковид сертификат као и сви дигитални сертификати коjи имаjу QR код.

У исто вриjеме, постоjи рjешење и за туристе коjи посjедуjу потврду о вакцинациjи без дигитално потписаног QR кода. Они могу да верификуjу своjу потврду у било коjоj здравственоj установи и она ће важити све док бораве све бораве у нашоj држави.

Уколико странци ниjесу вакцинисани, моћи ће, као и држављани Црне Горе, о свом трошку да ураде ПЦР или БАТ тест, и тиме добиjу нашу потврду коjа ће бити нужна за улазак у дискотеке, ноћне клубове и у унутрашње просториjе кафића и ресторана.

- Бенефити оваквог система дигиталне заштите и управљања пандемиjом одмах ће бити видљиви. Мjере коjе се ослањаjу на правовремене и тачне податке олакшаће свакодневицу грађанима, а омогућиће доносиоцима одлука да доносе мjере у складу са реалним кретањем пандемиjе у Црноj Гори.

Ово jе прва фаза имплементациjе националне дигиталне ковид-19 потврде. Сљедећи корак, на ком паралелно радимо, и за ког очекуjемо да буде готов за неколико недjеља, jесте повезивање са Европском дигиталном потврдом - наводе из министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 10:37