/ - Са догађаја
24/09/2021 u 15:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора на путу за чланство у Европској мрежи за миграције

Састанак је био прилика да представници Црне Горе сазнају више о овој мрежи и њеном раду, те да госте упознају са стањем у систему азила и миграција у нашој земљи

Делегација Црне Горе угостила је претходне седмице представнике Европске комисије и Европске мреже за миграције (ЕМН) у Подгорици.

-Састанак је био прилика да представници Црне Горе сазнају више о овој мрежи и њеном раду, те да госте упознају са стањем у систему азила и миграција у нашој земљи. Разлог наведеном је намјера Црне Горе, односно Министарства унутрашњих послова да се придружи Европској мрежи за миграције, у својству посматрача. Шефица Радне групе за преговарачко поглавље 24 – Правда слобода и безбједност, Мајда Аџовић је истакла да области миграција и азила остају међу приоритетима у раду Министарства унутрашњих послова и других надлежних црногорских институција, нарочито у контексту њиховог значаја за напредак у преговорима у поглављу 24-наводе из МУП -А.

Генерални директор Директората за европске послове, међународну сарадњу и програме подршке МУП-а Сергеј Мучалица истакао је да рана интеграција земље кандидата у пројекте од значаја на нивоу Европске уније представља и једну од препорука Нове методологије преговора, те да Црна Гора жели да покаже спремност за преузимање улоге посматрача у оквиру Европске мреже за миграције.

-Питање миграната изискује заједнички одговор, системски приступ у суочавању са изазовима и пријетњама, а будуће партнерство у оквиру ЕМН биће још један корак напријед у стварању сигурнијег амбијента на Западном Балкану, посебно када је у питању ефикаснија контрола миграторних кретања, закључио је Драган  Кликовац, помоћник директора Управе полиције за граничну полицију на отварању мисије-додају они.

Ивет Тарида Солер (Иветте Таррида Солер), представница Генералног директората Европске комисије за миграције и унутрашње послове (ДГ ХОМЕ), истакла је да Комисија поштује снажну жељу црногорских институција за учешћем у раду Европске мреже за миграције (ЕМН). Пренијела је очекивање да ће дискусија бити конструктивна и садржајна и нагласила да се ЕМН разликује у односу на разне друге иницијативе Европске уније, имајући у виду да се највише базира на заједничкој размјени података и информација међу чланицама.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 13:33