Војска Црне Горе (Илустрација) / - мју
20/05/2021 u 16:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора наставља учешће у КФОР

Они су подсјетили да су МО и ВЦГ у мисији КФОР присутни са два лица од 2018. године.

Министарство одбране поручило је да из те институције желе да информише јавност о дезинформацији која се појавила у појединим медијима, да Војска Црне Горе неће учествовати у мисији КФОР на Косову, истичући да настављају учешће у мисији КФОР.

Додају и да одлука о проширењу мисије, односно упућивању јединице нивоа вода, није могла бити донијета због ситуације изазване вирусом ЦОВИД 19, одређених буџетских рестрикција и кашњења у усвајању Буџета за 2021. годину.

-За тако озбиљне активности, као што је учешће у међународним мисијама и војним активностима у иностранству, средства се планирају унапријед, а уобичајено је да се процес планирања, обуке, припреме и упућивања у мисију, реализује дужи временски период. С тим у вези, истичемо да овакве активности није могуће реализовати без квалитетног процеса планирања-, казали су из Министарства одбране.

Они су подсјетили да су МО и ВЦГ у мисији КФОР присутни са два лица од 2018. године.

-Војска Црне Горе учествује у операцији КФОР са штабним официром на дужности замјеника начелника за инжињерију у Одјељењу за инжињерију и планове у Команди мисије у Приштини, док Министарство одбране Црне Горе учествује са цивилним лицем на дужности савјетника за људске ресурсе у НАТО тиму за везу, при команди операције у Приштини (НАЛТ – НАТО Адвисорy анд Лиаисон Теам)-, саопштили су из Министарства одбране.

Наглашавају како кажу, још једном, да Црна Гора јесте и остаће кредибилан савезник.

-Трансатлантски регион не може бити стабилан и сигуран без интегрисаног западног Балкана. Имајуц́и у виду да је један од наших приоритета сигуран и просперитетан регион, Црна Гора ц́е и даље имати конструктивну улогу у јачању регионалне стабилности. У складу с тим, ми ц́емо наставити да подржавамо напоре НАТО-а на Косову, у оквиру својих могуц́ности-, закључено је у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:40