/ - MZ
20/04/2023 u 09:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora ponovo u programu IPA osam

Ukupan budžet ovog programa je 1,5 miliona eura, a zemlje korisnice su Crna Gora, Srbija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Albanija i Makedonija

Crna Gora ponovo je uključena u program IPA osam za period 2023-2026. godine, koji podrazumijeva promociju i podršku usvajanja najboljih praksi i pristupa Evropskoj uniji (EU) na Zapadnom Balkanu u oblastima zdravlja i bezbjednosti i jačanja strateške i operativne saradnje u praćenju droga i informisanja.

Iz Ministratstva zdravlja je saopšteno da je to odlučeno na sastanku Savjetodavnog komiteta Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti od droga, koji je održan u Briselu.

Ukupan budžet ovog programa je 1,5 miliona eura, a zemlje korisnice su Crna Gora, Srbija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Albanija i Makedonija.

- Kroz ovu finansijsku perspekrivu predviđeno je da se sprovode aktivnosti na uspostavljanju operativne Nacionalne jedinice za droge i Nacionalnog sistema ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim susptancama, u svakoj od zemalja korisnica i postupno usklađivanje nacionalnih podataka svakog korisnika sa standardima EU, kaže se u saopštenju.

Evropska komisija je pohvalila dosadašnje rezultate Ministarstva zdravlja i nadležnih institucija u ovoj oblasti i ohrabrila da se nastavi sa aktivnostima na razvoju Nacionalne jedinice za droge, u skladu sa preuzetim obavezama u okviru pregovaračkog poglavlja 24.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. decembar 2023 11:46