/ - FOTO: MUP
16/11/2022 u 12:12 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora pouzdan partner, intenzivna podrška IOM-a i u narednom periodu

Ministar Adžić upoznao je sagovornika sa aktivnostima koje je MUP u prethodnom periodu sprovodio na planu suzbijanja neregularnih migracija, kao i na planu pružanja socio-ekonomske zaštite migranata

Crna Gora odgovorno i posvećeno radi na unapređenju strateškog i institucionalnog okvira i ulaže napore kako bi pružila adekvatan odgovor na izazove migracija, poručeno je sa sastanka ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i generalnog direktora Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Antonia Vitorina, koji je danas održan u Skoplju u okviru ministarske konferencije „Održivo upravljanje migracijama na Zapadnom Balkanu”.

Ministar Adžić upoznao je sagovornika sa aktivnostima koje je MUP u prethodnom periodu sprovodio na planu suzbijanja neregularnih migracija, kao i na planu pružanja socio-ekonomske zaštite migranata.

-Vlada Crne Gore u kontinuitetu radi na jačanju kapaciteta kako bi migrantima obezbijedila pristup obrazovnim i zdravstvenim servisima, i pružila adekvatnu socijalnu zaštitu. Mi to činimo u skladu sa evropskom regulativom, o čemu svjedoči činjenica da smo na aktuelni priliv migranata iz Ukrajine reagovali na isti način kao i zemlje članice EU, odnosno aktivirali mehanizam privremene zaštite-poručio je ministar.

Kao izraz pune opredijeljenosti u pružanju pomoći,  MUP je formirao i Koordinaciono tijelo za sprovođenje nadzora Odluke kojom je definisana privremena zaštita, kako bi se sistem što bolje uvezao i omogućio pristup obrazovnom, zdravstvenom i socijalnom sistemu.

S druge strane, kako je istakao ministar, fokus MUP-a je i na aktivnoj saradnji sa regionalnim i međunarodnim partnerima na planu borbe protiv neregularnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, kako bi se osigurao veći stepen bezbjednosti u zemlji i regionu.

Ministar je zahvalio sagovorniku na pomoći koju IOM u kontinuitetu pruža MUP-u, naročito u dijelu razvoja kapaciteta i sistema za efikasnije prikupljanje i razmjenu podataka, što doprinosi još efikasnijoj saradnji sa zemljama regiona i EU.  

Generalni direktor Vitorino pohvalio je napore Crne Gore po pitanju prijema ukrajinskih migranata i posebno istakao dobar odgovor naše zemlje u dijelu pružanja socijalne i zdravstvene zaštite. On je pohvalio kvalitet dosadašnjih projekata i kontinuirano dobru saradnju između IOM-a i MUP-a i istakao zadovoljstvo zbog iniciranja novih vidova saradnje kroz projekte koji će se u narednom periodu sprovoditi u oblasti integrisanog upravljanja granicom kao i u dijelu izgradnje kapaciteta za readmisiju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:01