/ ФОТО: МЗ
24/09/2021 u 14:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црногорски љекари на едукацији у Њемачкој од новембра

Представници Роберт Кох Института и болнице Цхерите из Берлина у посјети Црној Гори

Министарство здравља саопштило је да љекари и цјелокупни здравствени систем Црне Горе, у доба пандемије, показали су безгранично пожртвовање у односу према пацијентима који се лијече од КОВИД инфекције.

- У том смислу била сам јако срећна када смо од њемачког Института Роберт Кох, након њихових претходних посјета нашим здравственим установама, добили резултате којима смо оцијењени прилично високим оцјенама, како у односу према пацијентима, тако и у односу на процес лијечења, казала је министрака здравља Јелена Боровинић Бојовић, на састанку са стручњацима из реномираног њемачког Института и болнице Charite. Састанку, уприличеном поводом треће посјете представника здравствених институција из Берлина Црној Гори, присуствовали су и њемачки амбасадор у Црној Гори др Роберт Вебер, шефица канцеларије Свјетске здравствене организације у Црној Гори Мина Брајовић, директорица Клиничког центра Црне Горе Љиљана Радуловић и директор Института за јавно здравље Игор Галић- саопштено је из Министарства.

Захваљујући њемачком амбасадору др Веберу на несебичној помоћи на успостављању изузетно важне сарадње са Институтом Роберт Кох, министарка Боровинић Бојовић је нагласила да је њихов ангажман и допринос заједничком раду немјерљив.

- Имали смо прилике више пута до сада да разговарамо и размјењујемо своја знања и искуства и захваљујући вашој несебичној помоћи наши љекари имаће прилику да бораве у болници у Берлину и са друге стране ваше присуство овјде омогућило је да се квалитет здравствене услуге додатно уздигне на виши ниво и да наше смјернице и протоколи буду у потпуности изједначени са смјерницама и протоколима којима се примјењу у вашим здравственим центрима- казала је министарка здравља.

Она је истакла да се сарадња тренутно базира на лијечењу и дијагностици КОВИД епидемије, али да ће се у будућности односити и на области медицине, што је, како је казала, од несагледивог значаја. 

- На путу према ЕУ, којем Црна Гора тежи, ова сарадња за нас је посебно значајна и важна јер је наш основни циљ био пружање једнако квалитетне здравстене услуге, како свуда у свијету тако и у Црној Гори, казала је Боровинић Бојовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:54