Crnogorski pršut okićen medaljama / - FOTO: TO PRIJESTONICA CETINJE
18/10/2022 u 18:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crnogorski pršut osvojio dvije zlatne i tri srebrne medalje na sajmu u Istri

Trodnevni sajam okupio je više od 40 izlagača, od kojih tridesetak proizvođača suhomesnatih delicija

Na 14. Internacionalnom sajmu pršuta - ISAP 2022 koji je održan krajem protekle sedmice u Tinjanu u Istri, crnogorski proizvođači pršuta ostvarili su zapažene rezultate. Osvojeno je pet medalja od kojih su dvije zlatne i tri srebrne, a pripale su kompanijama Marteks i Mianja, odnosno Zrnožit, Monstate i Interprodukt.

Kako navode i TO Prijestonice Cetinje, trodnevni sajam okupio je više od 40 izlagača, od kojih tridesetak proizvođača suhomesnatih delicija. Na sajmu su pored predstavnika klastera Crnogorski pršut, suhomesnate proizvode predstavili i izlagača iz Hrvatske, Italije, Španije, Mađarske i Austrije.

Prema riječima koordinatora Klastera Ilije Ševaljevića, ovo je treći put kako učestvuju na sajmu pršuta u Istri.

- Jako smo ponosni na ostvarene rezultate. Osvojiti 5 medalja, od kojih 2 zlatne i 3 srebrne, podstrek su naš dalji rad. Moramo održati nivo kvaliteta proizvoda i nastojati ga podići na još veći nivo - kazao je koordinator Klastera.

Ševaljević prenosi i riječi prof. dr sc Ivice Kosa, sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu jednog od panel ocjenjivača u Tinjanu, koji je rekao da Crnogorski klaster ima vrhunsku pršutu u čemu su se uvjerili brojni posjetioci sajma, koji su takođe imali samo riječi hvale za naš proizvod.

Sajam su posjetili i predstavnici Turističke organizacije Prijestonice Cetinje s namjerom da se bolje upoznaju sa potencijalom organizovanja Međunarodnog sajma pršuta.

- Smatram da je posjeta sajmu pršuta jako važna, prije svega sa aspekta gastro ponude. Prijestonica Cetinje raspolaže sa velikim ponecijalom u tom smislu, dok organizacija MESAP- 2023 treba da objedini tu ponudu", istakao je v.d. direktora TO Prijestonice Cetinje Nikola Jablan.

Sredinom jula ove godine, Klaster Crnogorski pršut i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva za ekonomski razvoj i turizam, Privredne komore Crne Gore, EU u Crnoj Gori i Prijestonice Cetinje organizovali su prvi Međunarodni sajam pršuta u Crnoj Gori - MESAP 2022. Isti, na još većem nivou planira se održati prve nedelje juna 2023. godine.

- Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu u Istri - ISAP 2022 posjetilo je između 20.000 i 25 000 ljudi. U okviru sajma koji je revijalnog i prodajnog karaktera, organizovani su muzički koncerti, razna predavanja i edukacije, izložbe, prezentacije - ističu iz TO.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 18:11