Швајцарска / - Н1
04/12/2021 u 17:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црногорски рачуни у Швајцарској више неће бити тајни

Консултације о новом споразуму са Црном Гором трајаће до марта 2022.године

Федерални савјет Швајцарске покреће консултације о аутоматској размјени информација о финансијским рачунима са 12 партнерских држава, укључујући Црну Гору. То је званично саопштено из Федералног савјета Швајцарске, уз напомену да су посвећени поштовању међународних стандарда транспарентности. Консултације о новом споразуму са Црном Гором трајаће до марта 2022.године, пише Портал РТЦГ.

 - Током састанка 3. децембра 2021.године, Федерални савјет Швајцарске покренуо је консултације о увођењу аутоматске размјене информација о финансијским рачунима (АЕОИ) са још 12 држава и територија. Планирано је да АЕОИ ступи на снагу 1. јануара 2023. године, а прва размјена података би требало да се деси 2024. године. Ширењем своје мреже АЕОИ, Швајцарска поново потврђује своју посвећеност поштовању међународних стандарда - наводи се у саопштењу на сајту швајцарске владе. 

Како се наводи, јачање интегритета и транспарентности финансијског система и борба против недозвољених финансијских токова дио су политике Федералног савјета када је у питању финансијско тржиште. 

 - Ово би требало да обезбиједи да швајцарски финансијски центар остане водећи у свијету, модеран и глобално активан. Увођењем аутоматске размјене информација са тржиштима у настајању и економијама у развоју, Швајцарска је посвећена међународним стандардима у борби против финансијског криминала, утаје пореза, прања новца и корупције -  истиче се у саопштењу. 

У том контексту, како се тврди, Федерални савјет предлаже да се споразум о размјени података договори са 12 дванаест држава и територија. 

 - То су Еквадор, Грузија, Јамајка, Јордан, Кенија, Црна Гора, Молдавија, Мароко, Нова Каледонија, Тајланд, Уганда и Украјина. Прије прве размјене података са овим партнерским државама, Федерални савјет  још једном ће испитати да ли су испуњени захтјеви стандарда АЕОИ – посебно безбједност и повјерљивост података. Консултације ће трајати до 18. марта 2022.године - указано је у саопштењу. 

Наводи се да Федерални савјет планира да поднесе парламенту акт о увођењу АЕОИ са овим партнерским државама на јесен или зиму 2022. године.

Подсјетимо, питање рачуна црногорских држављана у Швајцарској, и уопште тајности пословања у тој земљи, годинама је у фокусу овдашње јавности. Тако је 2015.године Међународна мрежа новинара открила да је супруга бившег потпредсједника ДПС Светозара Маровића имала 3,8 милиона долара током 2006. и 2007. године на рачуну у Швајцарској, а да то он није тада пријавио у свом имовинском картону.

Недавно је Специјално државно тужилаштво (СДТ) Црне Горе упутило замолнице правосудним органима Швајцарске и Велике Британије за податке који ће помоћи истрази о наводној умијешаности црногорског предсједника Мила Ђукановића и његовог сина Блажа у случају “Пандора папири”.

Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ) објавио је да у швајцарској ХСБЦ банци тајни рачун има и Палестинац Мохамед Рашид, који је имао инвестиције у Црној Гори и једно вријеме заједничку фирму са актуелним шефом црногорске државе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:19