Адмир Адровић / - Влада ЦГ
22/11/2022 u 11:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crnogorsko udruženje poslodavaca: Adrović da ne potpisuje Opšti kolektivni ugovor

Ukoliko budete uvažavali argumente, vjerujemo da ćete pozitivno odgovoriti na naš poziv i pružiti šansu socijalnom dijalogu, poručuju oni

Crnogorsko udruženje poslodavaca na čijem čelu je prof. dr Vasilije Kostić uputilo je otvoreno pismo ministru rada i socijalnog staranja Admiru Adroviću u kome ga pozivaju da kao predsjednik Socijalnog savjeta ne potpiše Opšti kolektivni ugovor koji nudi od sindikati i Unija poslodavaca Crne Gore jer za to ne postoje elementarno potrebni preduslovi, a tiču se legalnog i legitimnog odvijanje procesa socijalnog dogovaranja.

-Ti preduslovi se ogledaju u sljedećem: nesporna legitimnost reprezenata učesnika socijalnog dijaloga – potencijalnih potpisnika OKU – Izostala je kod Unije poslodavaca, kojoj se, kao što Vam je poznato spori legitimitet od strane kompanija koje predstavlja Crnogorsko udruženje poslodavaca. Apsolutno transparentan proces. Potpuno isključenje – netransparentno ( i ako je smisao Socijalnog savjeta upravo u inkluziji – uključenju subjekata društva) iz procesa dogovaranja svih relevantnih i potencijalno zainteresovanih subjekata društva te očigledan izostanak javne i stručne rasprave, a radi se o najvažnijem dokumentu kojim se regulišu prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa. Sprovođenje procesa dogovaranja bez učešća Privredne komore kao najmoćnije i najmasovnije organizacije privrede u Crnoj Gori kao i Crnogorskog udruženja poslodavaca čije kompanije čine 2,3 milijarde BDP- Crne Gore i koje zapošljavaju preko 20000 ljudi- kažu u Crnogorskom udruženju poslodavaca.

Imajući navedeno u vidu, ocjenjujum samo od sebe se nameće pitanje: kako se na osnovu ovakog vođenja procesa socijalnog dogovaranja može očekivati pozitivan ishod po privredu, odnosno poslodavce i zaposlene tj. po ekonomiju zemlje i ko, s tim u vezi, treba da preuzme odgovornost za eventualno nastale posljedice ovakvog procesa?

-Zanemarivanje navedenih činjenica bi moglo imati ozbiljne posljedice po legalitet i legitimitet odvijanja procesa socijalnog dogovaranja odnosno dijaloga, što bi moglo značiti da se mehanizam usklađivanja interesa socijalnih partnera: sindikata, poslodava i države – preko Socijalnog savjeta kao evropske tekovine – ne ostvaruje na zadovoljstvo već na štetu društva, a to iziskuje i pitanje odgovornosti za eventualno takvo stanje. Ukoliko budete uvažavali argumente, vjerujemo da ćete pozitivno odgovoriti na naš poziv i pružiti šansu socijalnom dijalogu na način koji će biti u skladu s pravilima i zakonskim normama i na zadovoljstvo svih- zaključuju u Crnogorskom udruženju poslodavaca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 13:05