/ Фото: Илустарција
23/05/2022 u 16:31 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црној Гори је годишње потребно 90 студената медицине

На укупан број љекара који су радно ангажовани, утиче, не само број свршених студената и едукованих специјалиста, већ и број љекара који сваке године одлазе из система

Црна Гора је у 2021. години имала 2,8 љекара на 1.000 становника, у јавним здравственим установама, услед чега заостаје за просјеком који постоји у земљама у Европској Унији која има 3,2 доктора на 1.000 становника, док је у Хрватској тај просјек 3,4 на 1.000, а у Србији 3,0 на 1.000 становника.

Државни секретар у Министарству здравља Владимир Обрадовић за "Дан" каже да би се достигао просјек ЕУ када је у питању обезбијеђеност љекарима, годишње је Црној Гори потребно да се на медицински факултет упише 87 до 90 студената, при стопи осипања од 25 одсто.

– Министарство здравља, као орган надлежан за управљање људским ресурсима у здравству, у континуитету прати потребе здравственог система и припрема кадровске планове, којима се препознају приоритети у погледу потреба за одговарајућим специјализацијама. У складу са исказаним потребама здравствених установа на свим нивоима здравствене заштите, Министарство здравља одобрава специјализације, на основу чега се, затим, расписују конкурси. На основу исказаних потреба здравствених установа, током 2021. године одобрене су 263 специјализације и 79 ужих специјализација, а за ову годину одобрено је 99 специјализација и 30 ужих специјализација – каже Обрадовић.

Одлазе због лоших плата, услова за рад и стамбене политике

Обрадовић наводи да је Министарство здравља препознало разлоге недостатка кадра у јавном здравственом систему, а то су лош материјални статус, услови рада и стамбена политика.

– Повећањем зарада, значајно је побољшан материјални статус здравствених радника. Као резултат побољшаних услова рада у јавном здравственом систему, само ове године 11 љекара разних специјалности вратило се у Клинички центар Црне Горе из приватног сектора. Посебну пажњу посветићемо сјеверу Црне Горе. Одобрићемо потребне специјализације за љекаре запослене у тамошњим здравственим установама и обезбиједити боље и квалитетније услове за рад, а у сарадњи са локалним самоуправама, рјешавањем стамбених питања, стимулисаћемо здравствене раднике да остану да живе и раде на сјеверу. У том циљу, у Беранама и Пљевљима, већ су почеле активности за обезбјеђивање услова за изградњу одређеног броја стамбених јединица за здравствене раднике са овог подручја. Дакле, мишљења смо да ће побољшањем материјалног статуса, услова рада, као и адекватном стамбеном политиком бити могуће сачувати постојеће кадровске капацитете и подстаћи медицинске раднике да свој радни ангажман вежу за јавно здравство – каже Обрадовић.

На питање како смо дошли у ситуацију да љекари фале Црној Гори, Обрадовић каже да укупан број људских ресурса у јавном систему здравствене заштите је у порасту од 2001. године и у ванболничким и у болничким дјелатностима.

image

Обрадовић

- Фото: Приватна архива

– Укупни број љекара у Црној Гори се повећао за 51,55 одсто од 2001. до 2019. Од тога је повећање у ванболничким дјелатностима износило 22,41 одсто, а у болничким 84,50 одсто, у временском трајању од 19 година. Последњих година је дошло до повећања укупног броја љекара и велики број њих тренутно се налази на специјализацији, па се може очекивати да ће у наредном средњорочном периоду здравствени систем располагати са значајно већим бројем љекара свих специјалности. На укупан број љекара који су радно ангажовани, утиче, не само број свршених студената и едукованих специјалиста, већ и број љекара који сваке године одлазе из система, било због одласка у пензију, промјене радног мјеста, оболијевања и друго – прецизира Обрадовић.

Он наводи да не могу прецизно говорити о статистици и разлозима напуштања јавног здравственог система, а истраживања која су рађена у другим земљама приликом придруживања ЕУ, показала су да су најчешћи разлози одласка здравствених радника: бољи социјални и економски статус, подстицајнија радна средина, могућност професионалног напредовања и усавршавања.

– С обзиром на чињеницу да су плате здравственим радницима значајно увећане у претходном периоду, те да се у великој мјери ради на техничко-технолошком осавремењавању здравствених установа, вјерујемо да ће све ово допринијети да љекари, као и остали здравствени радници, остају да раде у јавном здравственом систему и доприносе свеукупном побољшању здравља црногорских грађана – закључује Обрадовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 23:39