/ ЦРНВО ЛОГО
16/11/2021 u 12:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦРНВО: Неодговорно поступање Владе, НВО могу остати без средстава

Из ЦРНВО позивају и надлежно Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија на озбиљнији и проактивнији однос према НВО.

Центар за развој невладиних организација (ЦРНВО) позива Владу да обавеже министарства да све одлуке о додјели средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација објаве у што краћем року, како би реализација пројеката могла отпочети у овој години.

- У супротном, уколико се настави овом динамиком, извјесно је да НВО остану без средстава за пројекте у овој години - поручили су они.

Из ЦРНВО позивају и надлежно Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија на озбиљнији и проактивнији однос према НВО.

- Питамо зашто надлежно министарство није предузело правовремену акцију како би додјела средстава за пројекте НВО била у складу са законом - казали су они.

ЦРНВО изражава озбиљну забринутост због кршења Закона о невладиним организацијама у дијелу финансирања пројеката и програма невладиних организација.

- Ова влада наставља праксу претходних у дијелу кашњења и занемаривања обавеза које произилазе из Закона о НВО у овој области - поручили су они.

Према њиховим ријечима, у складу са чланом 32в Закона о невладиним организацијама, јавни конкурси за расподјелу средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација у приоритетним областима од јавног интереса, требало је да буду објављени најкасније до 1. марта ове године, а како истичу ниједан конкурс није објављен у законом прописаном року.

Надлежна министарства су највећи број конкурса у приооритетним областима од јавног интереса објавила у октобру и новембру мјесецу.

- Подсјећамо, кашњење у објављивању конкурса и занемаривање обавеза из Закона о НВО не доводи у питање само реализацију финансирања пројеката и програма НВО, већ истовремено доводи у питању реализацију јавних политика (закона, стратегија, акционих планова итд.) у приоритетним областима, са којима подржани пројекти морају бити повезани. Иако је нови начин финансирања требало директно да повеже приоритете Владе са пројектима невладиних организација, оваквом праксом се у потпуности обесмишљава цјелокупни концепт финансирања програма и пројеката НВО. Стога позивамо министарства која су била обавезна да објаве конкурсе у приоритетним областима од јавног интереса да донесу одлуке у најкраћим могућим роковима како би средства за финансирање пројеката и реализацију јавних политика могла бити додијељена у овој години - закључили су из ЦРНВО.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 20:24