плажа буљарица данас / -драган стојановић
24/07/2021 u 09:33 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црвени крст апелује: Поштујте прописе у циљу превенције утапања

Свjетска здравствена организациjа истиче да jе 235.600 људи умрло од посљедица утапања током 2019. године и да jе утапање jедно од десет главних узрока смрти дjеце и омладине између једне и 24 године, наводе из Црвеног крста

Ове године се први пут широм свиjета обиљежава Свjетски дан превенциjе утапања 25. jул, под слоганом „Свако може да се утопи, али нико не треба”, саопштили су из Црвеног крста Црне Горе.

Из ЦКЦГ су у циљу превенциjе утапања, апеловали на све купаче да поштуjу прописе.

Како наводе, Уjедињене нациjе су прогласиле оваj датум за Свjетски дан превенциjе утапања и дониjеле Резолуциjу како би скренуле пажњу на важност превенциjе утапања и истакле потребу за додатним активностима и ресурсима.

– Тим поводом Уjедињене нациjе изразиле су дубоку забринутост због чињенице да jе утапање било узрок смрти код 2,5 милиона особа током протекле децениjе. Свjетска здравствена организациjа истиче да jе 235.600 људи умрло од посљедица утапања током 2019. године и да jе утапање jедно од десет главних узрока смрти дjеце и омладине између једне и 24 године – додаjу из Црвеног крста.

Истичу да преко 90 одсто смртних исхода изазваних утапањем се дешаваjу у риjекама, jезерима и базенима.

– Сви актери су позвани да обиљеже Свjетски дан превенциjе утапања, Влада, агенциjе УН, организациjе цивилног друштва, приватни сектор и поjединци, истичући потребу за хитним, координираним и мултисекторским акциjама коjе се базираjу на провjереним мjерама као што су постављање бариjера коjе контролишу приступ води, обезбjеђивање мjеста за дjецу коjа су удаљена од воде, учење пливања, безбjедност воде и вjештине безбjедног спасавања, обука пролазника у безбjедном спасавању и реанимациjи, постављање и примjена безбjедних прописа о пловидби и побољшање управљања ризиком од поплава – наводе из Црвеног крста.

Међународна федерациjа за спасавање на води ИЛС снажно поздравља усваjање Резолуциjе у коjоj се позива Свjетска здравствена организациjа да помогне државама чланицама у активностима превенциjе утапања и координациjе активности са УН системом.

Додаjу да, Црвени крст Црне Горе као чланица ИЛС-е, такође у потпуности подржава доношење Резолуциjе, а своjим активностима даjе допринос превенциjи утапања.

– Тако смо ове године, као jедина организациjа за обуку спасилаца на води, кроз четири обуке и 16 провjера за овjеру лиценци за спасиоце на води, за рад на уређеним купалиштима припремили 571 спасиоца – наводе из Црвеног крста.

У циљу превенциjе утапања, апелуjу на све купаче да поштуjу прописе и поштуjу мjере коjе су задате истакнутим заставицама на уређеним купалиштима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 23:34