/ фото: Срђа Бољевић
30/08/2021 u 09:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црвени крст: Отворено 13 захтјева за тражење, омогућено око 500 телефонских позива

Из Црвеог крста подсјећају на право јединства породице и право породица да знају судбину својих најближих који се воде као нестали

У протеклој години отворено је 13 захтјева за тражење, омогућено је око 500 телефонских позива у циљу успостављања породичних веза. То су саопштили из Црвеног крста Црне Горе а у сусрет 30. августу, Међународном дану несталих особа.

Из Црвеог крста подсјећају на право јединства породице и право породица да знају судбину својих најближих који се воде као нестали.

- Ова и претходна година, усљед пандемије и честих затварања али и самоизолација појединачних лица, показала нам је колики је значај контакта са блиским људима и колико одвојеност од чланова породице може утицати на наше ментално здравље"-наводи се у саопштењу.

Међутим, као додају, не само усљед пандемије, данас је на свијету јако велики број раздвојених породица усљед ратних дешавања, природних катастрофа, миграција и нериједак је случај да породице о својим члановима годинама немају никакву информацију.

- Сваке године више од хиљаду људи се евидентира као нестало, али ни те бројке нијесу коначне, нажалост, јер у појединим дјеловима свијета породице нијесу у могућности да пријаве нестанак својих ближњих- наводи се у саопштењу.

Имајући у виду повећан прилив избјеглица у протеклим годинама, према подацима Међународног комитета Црвеног крста али и УН агенција, све је већи број случајева породица раздвојених приликом покушаја ирегуларних прелазака граница који се често догађа и усљед поступања надлежних државних органа широм Европе, који покушавају да спријече такве преласке граница.

- Према подацима из региона сваког мјесеца се деси минимум 1 или 2 инцидента који за посљедицу имају смрт миграната на Балканској и Јадранској рути ка Европској Унији- наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 19:44