/ - FOTO: UPRAVA ZA ŠUME I LOVIŠTA
20/03/2023 u 21:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čuvajmo šume za generacije koje dolaze

Povodom Svjetskog dana šuma organizovan Okrugli sto "Zaštita crnogorskih šuma – novi list za buduće generacije“

Povodom 21. marta, Svjetskog dana šuma, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima organizuje Okrugli sto na temu „Zaštita crnogorskih šuma – novi list za buduće generacije“, koji će biti održan u utorak, 21. marta 2023. godine, u svečanoj sali hotela Franca u Pljevljima, sa početkom u 13 časova.

- Na Okruglom stolu biće diskutovano o sledećim temama: „Uređivanje šuma – izrada Programa gazdovanja šumama u Crnoj Gori“, koju će prezentovati gospodin Vitomir Tepavčević, načelnik Odsjeka za uređivanje šuma u Upravi za gazdovanje šumama i lovištima, zatim o temi „Mjere za sprječavanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu“ govoriće gospodin Dragan Otašević, Generalni direktor Direktorata za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok će na temu „„Izmjene i dopune Zakona o šumama“ govoriti gospodin Ranko Kankaraš, načelnik Direkcije za šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede- navodi se u saopštenju.

Cilj ovog događaja jeste da se sa aspekta struke diskutuje o onim temama koje su od posebnog značaja za što zdravije crnogorske šume, a čemu će poseban doprinos dati predstojeće izmjene i dopune Zakona o šumama, intenzivno sprovođenje mjera za sprječavanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu, ali i dodatno uređivanje šuma, kako bismo ih unaprijedili i zaštitili na način na koji to zaslužuju.

- Istog dana, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima u Područnoj jedinici Rožaje organizuje i akciju pošumljavanja povodom ovog ekološkog praznika, Svjetskog dana šuma. Naime, u saradnji sa Izviđačkim odredom „Ibar“, zaposleni u PJ Rožaje će u utorak, 21. marta 2023. godine, sa početkom u 10 časova, organizovati akciju pošumljavanja, u kojoj je planirano da se zasadi više stotina sadnica smrče i jele, iz sopstvenog rasadnika Uprave, „Županica“ u Rožajama. Akcija pošumljavanja biće održana u Gazdinskoj jedinici „Crnja – Ibarac“, u kojoj je u požaru iz 2020. godine uništeno više desetina hektara četinarske šume- navodi se u saopštenju.

Kako navode, ovakvim i sličnim akcijama nastojimo da probudimo kolektivnu svijest građana, posebno kada je riječ o šumskim požarima, koji imaju nesagledive posljedice za naše šumsko bogatstvo.

- Iz tih razloga apelujemo na kompletnu javnost da se uzdrže od neodgovornog odnosa prema crnogorskim šumama i pozivamo ih da zajedno sa svima nama učine sve kako bismo sačuvali i unaprijedili jedan od naših najvrjednijih prirodnih resursa, koji treba da sa ponosom ostavimo budućim generacijama u što boljem stanju. Zato čuvajmo naše šume za generacije koje dolaze! Srećan 21. mart, Svjetski dan šuma- navode u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. maj 2023 18:10