Илустрација криволов / -Дан
28/11/2021 u 16:54 h
Milica Krgović, Milovan NovovićMilica Krgović, Milovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цвјета нелегални лов, процјена Birdlife international показује да криволовци у ЦГ годишње убију до 195. 000 птица

Једино у чему напредуjемо jе учесталост убиjања дивљих животиња на начин коjи закон препознаjе као кривично дjело, док се рjешавањем проблема не бавимо, истакла је Марија Станишић из ЦЗИП-а

Центар за заштиту и проучавање птица (ЦЗИП) jе у последњих неколико година забиљежио више до 100 случаjева криволова, а већина кривичних приjава коjе су поднијели за дjела убиjање и мучење животиња и разарање њиховог станишта тужилаштво је одбацило.

Процјена Свјетске организације за заштиту птица и њихових станишта показује да се годишње у криволову одстријели до 195.000 птица у Црној Гори.

image

Убијена птица

-М.С.

– Сигурни смо да, осим случаjева коjе jе ЦЗИП забиљежио као и случаjева коjи су доспjели до жиже jавности, постоjи и jасна "тамна броjка" еколошких деликата, тj. неевидентираних кривичних дjела услед занемаривања активности на откривању, а поготово на процесуирању ових деликата од стране надлежних институциjа. Специфичност еколошког криминалитета указуjе на то да значаjне активности треба спровести ради превенциjе еколошког криминалитета, jер jе закашњела реакциjа када се оваj проблем нађе у судници, као што показуjу броjке о процесуираним случаjевима – казала је за "Дан" Марија Станишић из ове НВО.

У НВО ЦЗИП нијесу задовољни реакциjом надлежних институциjа.

– Нијесмо задовољни учинком ресорног министарства на пољу рjешавања проблема криволова. Изостаjање конкретног одговора ресора пољопривреде на подниjету петициjу путем платформе е-петициjе потврдило jе став ЦЗИП-а да не постоjи воља и заинтересованост да се грађанима омогући да утичу на рjешавање горућег проблема као што jе криволов. Такође, министар пољопривреде Александар Стиjовић jе у фебруару након случаjа убиства мечке у Беранама jавно обећао да ће изаћи са планом борбе против криволова и спровести конкретне мjере да се оваj проблем риjеши. Међутим, у периоду од девет мjесеци након датог обећања, свjедочили смо повећању броjа случаjева криволова, и изостанку реакциjе надлежног министарства. Нагомиланих проблема jе много, а рjешења се не назиру. Потребна jе хитна реакциjа министарства и предузимање конкретних мjера да би се сузбио проблем криволова – поручује Станишићева.

image

Један од случајева криволова

-Д.С.

Она истиче и да се злочини против природе, нажалост, и даље сматраjу мање битним у односу на друге.

– Последњи случаj убиjеног jелена само jе jедан у низу коjи потврђуjе да се потпуно занемаруjе проблематика криволова, недовољних инспекциjских капацитета и непостоjања хармонизациjе прописа коjи уређуjу ову област, те на краjу наjчешће резултира изостанком спровођења казнене политике за почионице дjела против природе. Можемо рећи да је jедино у чему напредуjемо учесталост убиjања дивљих животиња на начин коjи закон препознаjе као кривично дjело, док се рjешавањем проблема не бавимо – истакла је Станишићева.

Упозорава да је криволов изражен у Црноj Гори, те да броjни случаjеви убиjања дивљих животиња на начин коjи закон препознаjе као кривично дjело показуjу да се криволовци већ одавно не боjе да пуцаjу у све што им се нађе на путу и да jе пракса недозвољеног лова на заштићене врсте већ дужи период присутна у Црноj Гори.

– Међу примјерима криволова коjи су се нашли под лупом jавности су и jелен убијен у НП Биоградска гора, убиjена мечка у Беранама, убиjен срднаћ у НП Дурмитор, обезглављен медвјед коjи jе вожен на хауби по улицама Подгорице, затим убиjени медвjед у кањону Таре, медвjед убиjен у Малоj риjеци, два убиjена бjелоглава супа са сателитским трансмитерима из Хрватске (Перун и Фоjишка), пеликани и велике ушаре као и друге грабљивице коjе су страдале од последица рањавања, случаjеви криволова срндаћа на Пиви и Голиjи... – подсјећа Станишићева.

Дивљач завршава у нечијем ресторану

На основу рада и исксутва Службе заштите у Националном парку Биоградска гора, последњих година није забиљежен ниједан случај криволова, све до 14. новембра ове године, када је пронађен устријељени јелен. Ми у овом НП немамо проблема са криволовом, већ су проблеми изражени у граничном дијелу, каже директорица НП Биоградска гора Марија Дуловић.

– Несавјесни ловци пуштају своје керове који истјерују дивљач из парка која, на жалост, након тога завршава у нечијем ресторану, фрижидеру.... Зато смо ових дана у контролисање терена укључили и дрон, па нема упада керова. Апеловали смо на Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да се овај проблем ријеши. Настојаћемо да надлежне алармирамо, како би предузели одређене мјере заштите, јер смо сви у парку бескомпромисно посвећени очувању природе и њених екосистема, што нам је примарни циљ – појашњава Дуловићовићева наглашавајући да су задовољни радом Одјељења безбједности Колашин, на челу са начелником Зораном Брауновићем.

– Он нам је саопштио да ће полиција у сваком тренутку бити професионална и аполитична и да сви имамо исти циљ да се нађу починиоци овог злочина. Од тренутка кад смо обавијестили ОБ Колашин да је почињено кривично дјело, наишли смо на изузетно коректну сарадњу, брзину и ефикасност – казала је Дуловићева.

Додаје да је ЦЗИП заjедно са 85 организациjа цивилног друштва још у фебруару поднио инициjативу Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде о стављању мораторијума на лов.

– У исто вриjеме смо подниjели захтjев за електронску петициjу на платформи "Глас грађана - е-петициjе". Два мjесеца након што су инициjатива и петициjа прослиjеђени, из министарства смо добили негативан одговор који се није односио на захтjев за петициjу, већ на "инициjативу за хитно увођење мораториjума на лов". Шест мjесеци након кандидовања петициjе, ЦЗИП jе коначно добио одговор од Министарства jавне управе, дигиталног друштва и медиjа коjе jе задужено за техничку подршку и одржавање портала е-петициjе да таj ресор нема механизам коjим би утицао на Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да одлучи по подниjетоj петициjи. Како би се глас грађана и грађанки ипак чуо и како би Влади Црне Горе и ресору пољопривреде, шумарства и водопривреде послали jасну и гласну поруку да jе краjње вриjеме да се криволову стане на краj, ЦЗИП jе недавно заjедно са 12 НВО из области заштите природе покренуо онлајн петициjу "Куцнуо jе задњи час, даj природи своj глас" #MORAtorijum na platformi www.change.org. У петициjи захтиjевамо увођење мораториjума на лов све док Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде не риjеши нагомилане проблеме у области ловства – истакла је Станишићева.

Министарство ће се проблемом бавити за 2023. године

Представници Агенције за заштиту животне средине, гдје ја радим, имали су састанак са надлежим службеником за ловство у министарству прије два мјесеца и он је рекао да ће се тим проблемом бавити 2023. године. Стање је прилично алармантно, а они ће се 2023. године бавити дужином ловних сезона и списком ловних врста. Ми као земља која претендује да уђе у Европску унију морамо да скратимо ловну сезону јер она није усклађена са Птичијом директивом. Ова директива каже да је забрањено убијати птице по повратку са њихових зимновишта, а наша ловна сезона улази мјесец у пролећну миграцију птица, појаснио је Савељић.

Поручује да за вриjеме мораториjума на лов очекуjу, између осталог, да се спроведе ревизиjа листе ловних врста и траjања ловних сезона наjкасниjе до краjа 2022., да се организуjе адекватан мониторинг, да се оjачаjу капацитети ловне инспекциjе...

– Забрана лова, на коjоj инсистирамо, jедини jе начин да омогући довољно времена за спровођење ефикасне законодавне и институционалне реформе ловства. Сматрамо да jе доношење овакве одлуке наjефикасниjи и наjсврсисходниjи начин да се заштити природно богатство земље коjе jе добро свих грађана – нагласила је Станишићева.

image

Министар Стијовић

Дан
Министар није одговарао на позиве

Како бисмо чули коментар и од министра Александра Стијовића у вези са проблемом све израженије појаве криволова, јуче смо покушали да и са њим ступити у контакт. Стијовић, међутим, до закључења овог броја наших новина није одговарао на позиве и СМС поруке из "Дана".

Орнитолог Дарко Савељић у изјави за "Дан" упозорава да је у Црној Гори доминатнији криволов него лов што потврђује лов ван сезоне и неловним данима, као и лов са оружјем које је забрањено у те сврхе.

– То потврђује и чињеница да ловци могу да на хауби свог аутомобила сликају на десетине убијених, рецимо, препелица. Криволов је огромни проблем у Црној Гори који мора хитно да се ријеши, а на тај проблем се указује већ деценијама. Свјетски ауторитет за заштиту птица и њихових станишта је процијенио да се у Црној Гори годишње криволовом одстријели до 195.000 птица – наглашава Савељић.

Додаје да је субјективни осјећај да ресорно министарство ништа није урадило поводом проблема криволова, односно хаоса који се дешава у црногорским ловиштима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 14:09