Фото: ПР Центар / - Фото: ПР Центар
24/03/2022 u 14:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦЗИП: Кривична пријава против одговорних за осигурање авиона

Програмска директорица ЦЗИП-а, Ксенија Меденица подсјетила је да су прије два дана обиљежили Дан шума, а да се данас „хектари копна претварају у пустош искључиво због неодговорности институција“

Центар за заштиту и проучавање птица (ЦЗИП) поднијеће кривичну пријаву против одговорних лица у институцијама које су надлежне за осигурање авиона, који би могао допринијети ефикаснијем гашењу шумског пожара у околини Колашина, јавља ПР Центар.

Програмска директорица ЦЗИП-а, Ксенија Меденица подсјетила је да су прије два дана обиљежили Дан шума, а да се данас „хектари копна претварају у пустош искључиво због неодговорности институција“.

-Данас смо ту да закључимо да је нечији нерад оставио Црну Гору без могућности да спријечи ширење шумског пожара. Хектари шума у околини Колашина које тренутно горе, одговорност су човјека који је непажњом, незнањем или намјером изазвао пожар, али много већа одговорност државних институција које очигледно нису сматрале довољно важним да се припреме за сезону пожара која се нажалост из године у годину дешава-истакла је Меденица.

Према њеним ријечима, не може проћи некажњено то што је дозвољено да кашњење тендерске процедуре спријечи ефикасније гашење пожара, изазове немјерљиву штету за шумски екосистем али и направи материјалну штету људима који на том подручју имају куће и имања, доведе у опасност човјеков живот и егзистецију.

Медница је подсјетила да је из Директората за заштиту и спашавање МУП-а саопштено да је тендерска процедура за осигурање авиона који се користе за гашење пожара у току, а да је покренута од стране Управе за катастар и државну имовину.

-Питамо институције, зар је могло да се дозволи да ти авиони један једни дан буду неосигурни? Питамо их шта су урадили да едукују грађане који још увијек мисле да је паљење ливада корисно? Питамо их како управљају нашим шумским ресурсима кад сваке године причамо о истим проблемима? Питамо да ли ће они који су нас довели у ову ситуацију сносити одговорност?- упитала је Меденица.

Најавила је да ће ЦЗИП поднијети кривичну пријаву против одговорних лица у институцијама које су надлежне за осигурање авиона.

-Такође, перформансом испред Управе за катастар и државну имовину, шаљемо поруку да док гори шума, „гори“ и за потреба да институције на вријеме и одговорно раде свој посао- поручила је Меденица.

Перфоманс, у којем је запаљена документација у кутији са натписом „ТЕНДЕР – осигурање авиона“, организован је у сарадњи са Црногорским друштвом еколога и Греен Хоме-ом.

ЦЗИП је претходно организовао прес конференцију „Очување биодиверзитета Црне Горе: пројекат “БиоВал – биолошка разноликост““, током које је представница ЦЗИП-а, Невена Петковић, појаснила је да је општи циљ тог пројекта повећање знања грађана Црне Горе о вриједностима биодиверзитета.

-Пројекат је подијељен на три компоненте, у оквиру којих радимо на подизању свијести о заштити приророде међу грађанима и њихово укључивање у процес грађанске науке, они нам дају подршку за мониторинг биодиверзитета и помажу нам у прикупљању важних података. Посебна компонента су позиви на акцију гдје желимо да доведемо до промјене понашања када је у питању рециклажа и одлагање отпада-истакла је Петковић.

Рекла је да су у оквиру пројекта одржали предавања у школама и вртићима поводом Дана рода, Дана лептира, Дана планете Земље, припремили едукативне брошуре, организовали изложбу на којој су представили богатство станишта и птица у Црној Гори, спровели кампању током октобра која је била посвећена птицама селицама, а више школа из Црне Горе смо повели на прстеновање и једну на солану.

-Организовали смо и онлине квиз о биодиверзитету и наградили смо најбоље двогледима погодиним за аматере. У оквиру прстеновања птица на едукативној станици на Марези, које организујемо сваке године, прстеновали смо за 17 дана 1674 јединке. Током септембра и октобра нам се прикључило више од 500 учесника, међу којима су углавном били родитељи са дјецом- навела је Петковић.

Истакла је да су организовали и „Ћуковање“ у оквиру којег су пребројавали сову ћук на територији Подгорици и гдје су пребројали 51 ћука на седам локација, као и „Бубонигхт“ у оквиру којег су бројали јединке велике ушаре на територији Румије и обале.   

Представница Црногорског друштва еколога, Ирма Муховић, казала је представљајући резултате специфичног позива на акцију “Школе у акцији за рециклажу“, да је циљ акције био да се подстакну дјеца да активно размишљају о животној средини и о начинима на који могу да допринесу промјенама у животној средини.

-Желимо да усмјеримо дјецу и да им усадимо здраве и одрживе навике када је у питању животна средина како би могли једног дана да је свјесно доживљавају и да њихова понашања буду у складу са животном средином-навела је Муховић.

У акцији су, како је рекла, учествовале 52 школе и послале су креативни материјал који представља праксу коју спроводе а која је везана за рециклажу.

-Најбоље смо планирали да наградимо садницама и за то смо одабрали 12 школа. Надамо се да ћемо и у наредном периоду моћи да обезбиједимо већи број садница и да покријемо већи број школа- рекла је Муховић.

Конференција је реализована у оквиру пројекта „БиоВал – биолошка разноликост“ којег финансира Европска унија (ЕУ), а кофинансира Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:50