/ Фото: МГ
07/12/2021 u 06:16 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Да би се градила касарна у Андријевици морали би да иселе 20 породица

Бџетом за наредну годину нијесу предвиђена средства за овај пројекат јер је установљен низ проблема у погледу одабира локације

Министарство одбране у претходном периоду купило је 45.000 метара квадратних земљишта у Андријевици за потребе градње касарне у том граду, али буџетом за наредну годину нијесу предвиђена средства за тај пројекат јер је установљен низ проблема у погледу одабира локације.

Последње анализе војног ресора, којим сада руководи министарка Оливера Ињац, откриле су низ мањкавости избора локације за градњу касарне, пројекта који је покренуо њен претходник Предраг Бошковић, а један од њих је и потреба измјештања локалног избјегличког насеља које је дом за око 20 породица.

image

Ињац

Фото: Иван Петровић Ипе

Осим тога утврђено је да је касарна, за чију је градњу предвиђено око 17 милиона еура, позиционирана на локацији која је поплавно подручје, а и надвисују је стамбени објекти, што утиче на њену сигурност.

– Локациjу надвисуjу насеља и броjни обjекти коjи се налазе у непосредноj близини простора предвиђеног за изградњу касарне, што омогућава несметано осматрање унутрашњости касарне, те значаjно отежава стварање безбjедних и сигурних услова за живот и рад у самоj касарни. Локациjа касарне се налази у долини, односно у близини риjеке Лим. Касарну пресиjеца ток ријеке Краштице, коjа jе буjичног типа па представља опасност за околни простор, а чиjи ток ниjе регулисан и свакако је изазов у смислу изградње ограде и обезбjеђења касарне. Спровођењем истраживања утврђено jе да се дешава да Лим надође у мjери коjа онемогућава отицање Краштице, па долази до подизања њеног водостаjа и плављења околног простора – констатовано је у документу Министарство одбране.

Треба створити планске претпоставке

Министарка Ињац је недавно одговарајући на посланичка питања у Скупштини казала да је упозната да грађани Андриjевице с правом очекуjу да Министарство одбране и Влада реализуjу проjекат касарне, коjи jе од великог значаjа за општину, jер би се његовом реализациjом запослио велики броj младих људи, као и констатациjом да би касарна била гарант безбjедности на сjевероистоку Црне Горе.

– Међутим, мора се узети у обзир да jе дефинисање приоритета чиjа jе реализациjа у надлежности овог министарства, условљено како потребама Воjске, тако и обавезама коjе су преузете кроз сарадњу са међународним партнерима. Такође бих истакла да jе за наставак реализациjе проjекта изградње нове касарне у Општини Андриjевица потребно да Министарство екологиjе, просторног планирања и урбанизма, кроз измjену и допуну Просторно урбанистичког плана Општине Андриjевица, након одређивања адекватне локациjе (пошто постоjећа то ниjе) створи планске претпоставке да Министарство одбране може приступити изради планске документациjе за посебну намjену, коjом ће се детаљно разрадити простор будуће касарне у Андриjевици, односно потребе Воjске за обjектима и садржаjима коjи треба да се изграде у наведеноj касарни, након чега би се приступило фазноj реализациjи проjеката за изградњу свих обjеката са пропратним садржаjима – навела је Ињац

С обзиром на то да jе локациjа, како се наводи, на наjнижоj тачки у граду, ово представља изазов и у смислу дефинисања врсте и циjене изградње обjеката, те касниjе повећане трошкове експлоатациjе (гриjање зими) и одржавања (велика влага зими, али и током jесени и прољећа).

– Одређени изазов jе и постоjање избjегличког насеља коjе залази у простор будуће касарне. Доношење одлуке о изградњи обjекта за потребе Воjске Црне Горе ниjе могуће док се не изнађе модалитет измjештања насеља на другу локациjу и спаjања овог простора са касарном у компактну цjелину, чиме би се олакшало обезбjеђење локациjе и створио додатни простор за реализациjу активности jединица коjе би биле распоређене у касарни – наводи се у документима Министарства одбране, који су достављени Скупштини.

Министарство одбране извршило је анализу предстоjећих обавеза, а коjе се, између осталог, односе на успостављање система надзора ваздушног простора Црне Горе унутар НАТО интегрисаног система, реализациjу проjеката изградње обjекта у коjима ће бити смjештени ваздухоплови Воjске Црне Горе, као и обjекта у коjем ће бити смjештена лакооклопна возила типа ОСХКОСХ прибављена за потребе jединица Воjске.

Као резултат ове анализе, извршена jе приоритизациjа утрошка средстава у наредном периоду, те jе и предлог буџета за 2022. годину сачињен тако да рефлектуjе наведене приоритете. С тим у вези, тим предлогом буџета нијесу предвиђена средства за наставак реализациjе проjекта изградње нове касарне у Андриjевици.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

24. januar 2022 07:30