Ученици учили о праву / -Приватна архива
05/01/2023 u 07:56 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đaci mnogo izostaju sa časova, svaki četvrti maltretiran

U izvještaju je navedeno i zapažanje o "fiksnom mentalnom stavu", odnosno pogrešnom mišljenju da se inteligencija ne može promijeniti

Analiza sektora obrazovanja, koјu su uradili Unicef i Ministarstvo prosvјete za prethodni petogodišnji period, pokazala јe da u poređenju sa razviјenim državama sviјeta, naš obrazovni sistem ima naјmanje radnih dana, a naјveći broј izostanaka učenika sa časova (58 odsto). Unicef јe uporedio i PISA testiranje sa karakteristikama škola i učenika i došao do podatka da prevladavajuća stroga disciplinska klima u školama, u kombinaciji s tolerisanjem visokog broja izostanaka i kašnjenja, i visok procenat učenika (55 odsto) s "fiksnim mentalnim stavom" (tj. pogrešnim mišljenjem da se inteligencija ne može promijeniti) ukazuju na to da u mnogim srednjim školama u Crnoj Gori školskoj kulturi nedostaju iskrena posvećenost, motivacija, angažovanje i smislene aktivnosti učenja, kao i stimulativno socijalno, emocionalno i kognitivno okruženje.

– U poređenju sa zemljama EU, Crna Gora ima relativno kratku školsku godinu od 183 radna dana (u završnim razredima samo 168), što bi moglo ostaviti sistemske posljedice, posebno ako se uzme u obzir gotovo tri puta veći procenat učenika koji su prijavili odsustvovanje iz škole u Crnoj Gori u odnosu na prosjek u razviјenim zemljama OECD-a (58 odsto u odnosu na 21 procenat.) Nizak stepen povjerenja na relaciji između nastavnika i učenika može biti razlog niskim postignućima i ograničiti razvoj, radoznalost, kritičko razmišljanje, aktivno angažovanje, istraživanje i rizik zbog preuzimanja inicijativa, stoga ovo pitanje treba hitno dodatno istražiti. Pokazatelji školske klime u Crnoj Gori, mjereni PISA testiranjem, pokazuju povremene značajne razlike u odnosu na razviјene države. Što se tiče ometajućeg ponašanja učenika, postoje značajne razlike između mjera u Crnoj Gori i zemljama OECD-a. S jedne strane, disciplinska klima u crnogorskim školama je znatno veća od prosjeka u zemljama OECD-a (Crna Gora zauzima 12. mjesto među 79 zemalja u kojima je realizovano PISA testiranje), dok se, s druge strane, izostajanje iz škole ili kašnjenje u Crnoj Gori dešava mnogo češće (58 odsto učenika izostaje, odnosno 67 odsto učenika kasni na čas) nego u zemljama OECD-a (21 odsto i 48 procenata). Obje varijable povezane su s postignućima u čitanju u Crnoj Gori. Bolja disciplina povezana je s boljim postignućima i učenici koji su prijavili da tokom nastave postoje buka i remećenje nastave postižu znatno niži rezultat u čitanju (čak 61 bod) od onih u čijim odjeljenjima nema buke i remećenja nastave. Razlika u postignućima učenika koja pohađaju tzv. nedisciplinovana i disciplinovana odjeljenja najveća je u Crnoj Gori među svim zemljama učesnicama PISA testiranja. Učenici koji su prijavili da nisu izostali nijedan dan iz škole ostvaruju 48 bodova više od onih koji su izostali pet dana ili više, te 41 bod više od onih koji redovno kasne, što odgovara vrijednosti više od jedne cijele godine razlike u PISA rezultatima. Učenici u Crnoj Gori izloženi su maltretiranju u školi u sličnoj mjeri kao učenici u zemljama OECD-a (25 odsto, odnosno procenata, dječaci češće nego djevojčice). Učenici u Crnoj Gori koji su doživjeli maltretiranje imali su 20–24 poena niža postignuća od onih koji nisu – piše u izvјeštaјu.

Srednje škole bez opreme i računara

Nedostatak IKT i računarske opreme u školama veoma je izražen problem: u poređenju s drugim zemljama, srednje škole u Crnoj Gori ozbiljno zaostaju u pogledu dostupnosti računara i softvera.
– Ukupno gledano, one posjeduju manje IKT uređaja, manje uređaja koji se mogu koristiti u nastavne svrhe, takvi uređaji nisu dovoljno moćni i nedostaju, kako softverska rješenja, tako i platforme za učenje. Trenutno ne postoji sveobuhvatna strategija za razvoj digitalnog obrazovanja. Neujednačen kvalitet i relevantnost formativnog ocjenjivanja, prenaduvane sumativne ocjene, izostajanje učenika u vrijeme redovnog testiranja pri završetku školovanja predstavljaju anomalije koje se mogu javljati paralelno s problemima integriteta ocjenjivanja i ispitivanja. Dokazi koji potvrđuju ovu pretpostavku već postoje. Stoga se preporučuje temeljna analiza integriteta obrazovnog sistema, s posebnim naglaskom na neadekvatno prepoznavanje ishoda učenja, piše u izvještaju.

Kako navode, ovi rezultati ukazuju na to da je disciplina u školama u Crnoj Gori područje koje je vrijedno daljeg istraživanja i unapređivanja radi sveukupne dobrobiti učenika, ali i u cilju potencijalnih dobitaka koji se ogledaju u više od 4.050 bodova.

– Ocjenjivanje u učionici traži hitne promjene i modernizaciju kako bi se novi kurikulum mogao primijeniti na nivou učionice. Promjene u ovoj oblasti koje su se već odigrale trebalo bi ubrzati i širiti, a njihovo korišćenje u praksi svakodnevno pratiti i podržavati. Ocjenjivanje u učionici ozbiljan je problem u obrazovnom sistemu u Crnoj Gori. Razvoj politika upravljanja radom u učionicama koje bi se preusmjerile na osiguravanje angažovanja i predanosti učenika, čime bi se smanjilo izostajanje s nastave, mogao bi biti održiva opcija. Pokazatelji u vezi s podučavanjem i učenjem izvedeni su iz upitnika za učenike i direktore škola i, u većini slučajeva, dali su pozitivnu sliku – saopštavaјu iz Unicefa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:24