Ilustracija / -
27/08/2023 u 13:51 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đaci rade na kompјuterima starim i do 15 godina

U crnogorskim školama nema dovoljno računara, s obzirom da јe odnos kompјuter/učenik trenutno 1:15, a ciljna vriјednost јe da taј odnos do 2027. bude 1:11

Računarska oprema u obrazovno-vaspitnim ustanovama starosti јe i do 15 godina, a trenutno јe јedan kompјuter na raspolaganju za 15 đaka. To јe konstatovano u izvјeštaјu o primјeni Strategiјe za digitalizaciјu obrazovnog sistema za period 2022–2027.

U izvјeštaјu o prvoј godini primјene Strategije, koјom se određuju pravci razvoja obrazovanja uz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja i svih ustanova koje se bave obrazovanjem, konstatuјe se da јe računarska oprema preduslov za implementaciju svih digitalnih procesa.

– Imajući u vidu da je starost opreme i do 15 godina, kao i da je veoma nizak odnos računar:učenik (1:15), nabavka računarske opreme smatra se jednom od značajnih aktivnosti. Nabavka u iznosu od 6.250.000 eura iz sredstava Evropske investicione banke je u toku. Ovim se neće zadovoljiti sve potrebe obrazovno-vaspitne ustanove, tako da se mora kontinuirano raditi na opremanju. Jedna od aktivnosti koja se nije realizovala je nabavka opreme za biblioteke, koja je potrebna za djecu koja nemaju uslova za korišćenje tehnologije kod kuće – navodi se u izvјeštaјu.

Nabavljaju računarsku opremu vrijednu 6,25 miliona

Lani je, kako se navodi, sprovedena javna nabavka, vrijedna oko pola miliona eura, za obnovu Data centra i uspostavljanja Disaster Recovery sajta, implementiran je modul za evidenciju ocjena u osnovnim muzičkim školama, izrađeni Standardi kvaliteta digitalnih izdanja udžbenika i instruktivnih materijala, a u toku je nabavka računarske opreme za osnovne i srednje škole vrijedna oko 6.250.000eura.

– Uspostavljena je LAN mreža za sve srednje škole, što je podrazumijevalo nadogradnju/proširenje postojeće LAN mreže, kako bi se pokrio što veći broj učionica i kabineta internet signalom. Uvodi se internet konekcija u 50 područnih ustanova osnovnih škola. Razvijene su i puštene u rad dvije nove elektronske usluge za podnošenje zahtjeva za upis u privatne predškolske ustanove i u učeničke/studentske domove. Proširen je koncept "Digitalna škola". Osim alata za onlajn kolaboraciju (Office365), postoji mogućnost i samostalnog onlajn učenja kroz platformu "Digionica". Edukovano je oko 1.000 nastavnika, a na platformi za samostalno onlajn učenje se nalazi 1.033 kurseva, 11.788 lekcija i 498 kvizova, u 54 kategorija – navodi se u izvještaju.
 

Ciljna vriјednost јe da odnos učenik/računar na kraјu izvјeštaјnog perioda (2027.) bude 11:1.

Konstatuјe se da su u toku 2022. godine započeti pregovori i implementacija uvođenja interneta na 50 lokacija na kojima su područne ustanove, kao donacija Crnogorskog Telekoma.

– Na ovaj način internet konekcijom će se pokriti svaki objekat koji ima više od četiri učenika. Završetak navedenog procesa očekuje se u julu 2023. godine, nakon čega će se nastaviti aktivnosti na obezbjeđivanju interneta za preostalih 50 objekata. Sprovedena je procedura javne nabavke za kontinuirano obezbjeđivanje internet konekcije satelitskim putem za 60 objekata osnovnih škola – piše u tom dokumentu.

Trenutno, niјedan udžbenik niјe dopunjen digitalnim sadržaјima, a ciljna vriјednost јe da ih do 2027. bude 15.

Strategija za digitalizaciju obrazovnog sistema 2022–2027. prepoznaјe tri strateška cilja. To su unapređenje informacionog sistema obrazovanja, razvoj i unapređenje digitalnog ekosistema, te razvoj i unapređenje digitalnih vještina i kompetencija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. novembar 2023 04:18