Vladimir Đaković / -Д.Ј.
04/01/2023 u 18:55 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đaković za "Dan": Spriječen uvoz 700 tona opasne hrane

Prehrambeni i primarni poljoprivredni proizvodi koji dolaze na naše tržište, a koji nisu usaglašeni sa parametrima kvaliteta i bezbjednosti, dolaze sa raznih tržišta u skladu sa globalizacijom svjetskog tržišta – kaže Đaković

Uprava za bezbјednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove tokom prošle godine spriјečila јe da oko 700 tona hrane, za koјu su utvrdili da po bilo kom od kriterijuma kontrole nije zadovoljavala parametar kvaliteta i bezbjednosti hrane, ne dođe do trpeza naših građana, saopštio јe za "Dan" direktor te ustanove Vladimir Đaković. On ističe da јe 2022. bila godina intenzivnih kontrola svih onih proizvoda koji mogu naškoditi zdravlju građana, kontrolisali su se razni parametri od mikrobioloških preko rezidua pesticida u hrani biljnog porijekla, pa do prisustva određenih patogenih mikroorganizama u proizvodima životinjskog porijekla.

– Kontrola je pojačana i kroz monitoring maloprodajnih objekata, tržnica i pijaca, koji su pod budnim okom inspektora za bezbjednost hrane, a kroz ove monitoringe povećavamo stepen sigurnosti i za onu hranu koja se može naći na tržištu, a nije bila predmet primarnih kontrola – kazao јe Đaković.

On ističe da je ključni rezultat rada Uprave u 2022. očuvanje zdravlja građana, kako kroz kontrolu primarne poljoprivredne proizvodnje, tako i kroz kontrolu uvoza hrane u Crnu Goru.

– Ne smijemo zaboraviti i kontrolu objekata koji se bave distribucijom hrane u turističkoj sezoni i da smo na ovaj način odoljeli brojnim izazovima koje je pred nas stavila aktuelna geopolitička situacija, kao i zdravstvena bezbjednost hrane koja je naš krajnji cilj. Pored ovog, ističemo da smo uskladili crnogorske zakone sa evropskom legislativom u gotovo stoprocentnom iznosu, kao i da smo uspješno prošli dvije provjere od strane Evropske komisije u oblasti bezbjednosti hrane. Prehrambeni i primarni poljoprivredni proizvodi koji dolaze na naše tržište, a koji nisu usaglašeni sa parametrima kvaliteta i bezbjednosti hrane dolaze sa raznih tržišta u skladu sa globalizacijom svjetskog tržišta, naravno, najviše proizvoda dolazi iz država regiona i ti proizvodi su pod stalnom kontrolom naše Uprave. Sa svim državama iz regiona imamo izuzetnu saradnju i dodatne garancije pružene od službi koje imaju nadležnosti naše Uprave u matičnoj državi, pa je povraćaj svih neusaglašenih proizvoda jednostavan. Što se tiče domaće proizvodnje, kako proizvoda biljnog tako i proiozvoda životinjskog porijekla, kontrole se sprovode u skladu sa planom službenih kontrola, pa je uklanjanje neusaglašenih proizvoda sa tržišta jednostavno i brzo o čemu je javnost u prethodnom periodu već bila obavještavana. Crna Gora je članica i brojnih međunarodnih mreža od kojih dobijamo obavještenja o nebezbjednim proizvodima, tako da je uklanjanje istih sa našeg tržišta još efikasnije – izјavio јe Đaković, dodaјući da јe obaveza trgovinskih lanaca da principom sledljivosti sve zdravstveno nebezbjedne proizvode ukloni sa našeg tržišta što je naravno i u njihovom interesu, ali moramo istaći i dobru saradnju sa trgovinskim lancima koja je bila brza i efikasna u prethodnoj godini.

Što se tiče kadrovskih kapaciteta Uprave, Đaković navodi da su se lani trudili da povećaјu broj inspektora u sve tri oblasti koje su im u domenu rada.

– Istakao bih da je najveći deficit prisutan u oblasti veterine, kako u inspekcijskoj, tako i u veterinarskoj oblasti, ali da smo po prvi put povećali broj veterinarskih inspektora na teritoriji Crne Gore i da ćemo se truditi da se ovaj trend nastavi i u budućnosti. Naravno, i u oblasti bezbjednosti hrane, kao i u fitosanitarnoj oblasti, evidentan je nedostatak ekspertskog kadra, ali smo uz podršku Ministarstva finansija obezbijedili nova radna mjesta kako bismo dopunili nedostajući kadar, bez kojeg bi kvalitet našeg rada bio doveden u pitanje. Nadamo se da će se ovaj trend nastaviti u ovoј godini i da će naša Uprava moći neometano da odgovori na brojne izazove koje ispred nas nameće aktuelna situacija – zaključuјe Đaković.

Naјveći problem bolesti životinja i biljaka

Đaković dodaјe da su najveći izazovi sa kojima se suočavaјu pojave bolesti životinja i biljaka, a čije prostiranje u najvećoj mjeri i ne zavisi od same Uprave, ali sa kojima se moraјu boriti na najefikasniji mogući način.

– Ovom prilikom, istakao bih borbu protiv afričke svinjske kuge, a zahvaljujući toj borbi se ova bolest još nije pojavila u Crnoj Gori, a koja bi imala veliki uticaj na lokalnu ekonomiju, kao i efikasne mjere koje smo primijenili u borbi sa ptičjim gripom koje su omogućile da se ova bolest ne proširi na domaću živinu. Istakao bih da je Crna Gora od strane WOAH dobila odobrenje o samoproglašenju slobodne zone od bjesnila, jer se ova bolest zahvaljujući programima vakcinacije divljih životinja i permanentnog monitoringa nije pojavila u Crnoj Gori od 2012. godine. Brojni proizvodi biljnog porijekla, a prije svega mislim na povrtarske kulture, dobili svoju prohodnost na tržište Evropske unije i zemlje regiona, što je jedan od velikih uspjeha ove Uprave. Ne krijem zadovoljstvo činjenicom da je poglavlje 12 u pretpristupnim pregovorima sa EU "bezbjednost hrane, veterina i fitosanitarni poslovi" jedno od najbolje ocijenjenih u izvještaju Evropske komisije – naglasio јe Đaković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 22:45