/ - Фото: Архива
11/07/2021 u 08:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Данас 26. годишњица злочина у Сребреници

Комеморациjи ће присуствовати црногорски предсjедник Мило Ђукановић, потпредсjедник Владе Дритан Абазовић, као и министар вањских послова Ђорђе Радуловић, док ће се предсjедник Скупштине Алекса Бечић обратити путем видео-линка

У Мемориjалном центру у Поточарима у Сребреници комеморациjом жртвама данас ће бити обиљежена 26. годишњица тог злочина.

Према оптужницама Хашког трибунала, воjници под командом генерала Ратка Младића су до 19. jула организовано и систематски убили око осам хиљада муслиманских мушкараца и дjечака. Око 30 хиљада жена и дjеце депортовано jе за два дана.

Међународни суд правде у Хагу jе 2007. донио пресуду коjом масакр у Сребреници квалификуjе као чин геноцида. Резолуциjе о Сребреници коjима се потврђуjе та пресуда дониjели су парламенти земаља Европске униjе, Канада, Сjедињене Америчке Државе и Аустралиjа.

Скупштина Црне Горе у jулу 2009. године усвоjила jе Декларациjу о прихватању резолуциjе Европског парламента о Сребреници, коjом се осуђуjе злочин у том босанско-херцеговачком граду, као и друга злодjела почињена током сукоба на просторима бивше Jугославиjе.

Скупштина Црне Горе усвоjила jе 17. jуна Резолуциjу о геноциду у Сребреници.

Од црногорских званичника, на комеморациjи ће присуствовати црногорски предсjедник Мило Ђукановић, потпредсjедник Владе Дритан Абазовић, као и министар вањских послова Ђорђе Радуловић, док ће се предсjедник Скупштине Алекса Бечић обратити путем видео-линка.

Ове године, у Мемориjалном центру биће укопани посмртни остаци 19 жртава геноцида.

Наjмлађа жртва коjа ће ове године бити укопана имала jе свега 16 година, а наjстариjа 63 године у моменту смрти.

Прва сахрана обављена jе 31. марта 2003. године. Тада jе укопано 600 посмртних остатака жртава геноцида.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

20. septembar 2021 13:42