/ - Фото: Архива
11/07/2021 u 08:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Данас 26. годишњица злочина у Сребреници

Комеморациjи ће присуствовати црногорски предсjедник Мило Ђукановић, потпредсjедник Владе Дритан Абазовић, као и министар вањских послова Ђорђе Радуловић, док ће се предсjедник Скупштине Алекса Бечић обратити путем видео-линка

У Мемориjалном центру у Поточарима у Сребреници комеморациjом жртвама данас ће бити обиљежена 26. годишњица тог злочина.

Према оптужницама Хашког трибунала, воjници под командом генерала Ратка Младића су до 19. jула организовано и систематски убили око осам хиљада муслиманских мушкараца и дjечака. Око 30 хиљада жена и дjеце депортовано jе за два дана.

Међународни суд правде у Хагу jе 2007. донио пресуду коjом масакр у Сребреници квалификуjе као чин геноцида. Резолуциjе о Сребреници коjима се потврђуjе та пресуда дониjели су парламенти земаља Европске униjе, Канада, Сjедињене Америчке Државе и Аустралиjа.

Скупштина Црне Горе у jулу 2009. године усвоjила jе Декларациjу о прихватању резолуциjе Европског парламента о Сребреници, коjом се осуђуjе злочин у том босанско-херцеговачком граду, као и друга злодjела почињена током сукоба на просторима бивше Jугославиjе.

Скупштина Црне Горе усвоjила jе 17. jуна Резолуциjу о геноциду у Сребреници.

Од црногорских званичника, на комеморациjи ће присуствовати црногорски предсjедник Мило Ђукановић, потпредсjедник Владе Дритан Абазовић, као и министар вањских послова Ђорђе Радуловић, док ће се предсjедник Скупштине Алекса Бечић обратити путем видео-линка.

Ове године, у Мемориjалном центру биће укопани посмртни остаци 19 жртава геноцида.

Наjмлађа жртва коjа ће ове године бити укопана имала jе свега 16 година, а наjстариjа 63 године у моменту смрти.

Прва сахрана обављена jе 31. марта 2003. године. Тада jе укопано 600 посмртних остатака жртава геноцида.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:55