/ Dana
04/03/2024 u 09:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danas HPV vakcinacija bez zakazivanja

Djevojke i momci iz Podgorice, Danilovgrada, Cetinja, Tuzi i Zete, uzrasta 19 do 26 godina, danas se mogu vakcinisati HPV vakcinom bez zakazivanja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz IJZ su istakli da se u tom uzrastu vakcinacija snažno preporučuje osobama koje nijesu imale seksualne odnose.

Oni su naveli da korist od vakcinacije može biti značajna i kod osoba koje su imale seksualne odnose sa samo jednim partnerom uz stalno i pravilno korišćenje kondoma.

- Ukoliko je osoba imala seksualne odnose sa različitim partnerima, posebno seksualne odnose bez korišćenja kondoma, postoji velika vjerovatnoća da je imala infekciju sa jednim ili sa više HPV tipova, u tom slučaju korist od vakcinacije je vrlo ograničena - kaže se u saopštenju.

Navodi se da vakcina može biti primijenjena i može da pružiti određeni nivo zaštite od HPV tipova sa kojima osoba prije vakcinacije nije došla u kontakt.

- Vakcina neće imati efekat u odnosu na tipove virusa sa kojima osoba ima infekciju ili je prethodno imala infekciju - dodaje se u saopštenju IJZ.

Prema njihovim riječim, to je veoma važno, jer ako se osoba odluči za vakcinaciju u tom uzrastu mora biti svjesni da je korist vakcinacije manja i da se mora temeljno pridržavati drugih mjera prevencije, prije svega redovnih preventivnih pregleda.

Iz IJZ su kazali da će se vakcinacija sprovoditi povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o HPV-u u Ambulanti za imunizacije Instituta od 15 do 20 časova.

U saopštenju se navodi da je vakcinacija djevojčica i dječaka od devet do 18 godina moguća svakog radnog dana, kod izabranih doktora za djecu, u domovima zdravlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:07