/ -
09/03/2022 u 10:58 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Данас истиче рок за пријаву за примања по основу материнства: Три иницијативе оспоравају право 15 хиљада мајки

Страх ме је да ћемо због тих иницијатива опет остати без ичега, једном су нас преварили, могу све поновити, каже једна од мајки Иванка Оташевић

За накнаде по основу материнства до данас се пријавило око 15.000 жена, али су у међувремену Уставном суду поднијете и три иницијативе за оцjену уставности Закона о обештећењу бивших корисница накнада по основу рођења троjе или више дjеце. Последњи дан за пријаву за накнаде је данас, али мајке су у страху каже једна од њихових представница Иванка Оташевић са Цетиња, која истиче да су жене данима обмањиване и да су им чак у центрима за социјални рад давали нетачне информације.

– Огорчена сам и разочарана. Центри су давали опречне информације и убјеђивали поједине жене да немају право на надокнаду, говорено им је да ће остати без неких других права. Највећа правда би била да се накнаде дају мајкама које су напустиле посао или да им се врати радно мјесто. Та група жена је у најгорој позицији и нико их не разумије, а нијесу тражиле ово, него им је право дато, а онда на најподлији начин узето – изјавила је Оташевићева.

”Прошли пут су им право изгласали и дали пред редовне изборе, сада пред, све су прилике, ванредне изборе. У питању је борба за бирачко тијело - упозорава адвокат Будислав Минић

Додаје да не разумије људе који се упорно боре против накнада мајкама, те да јој није јасно како смо дошли у ситуацију да "једни друге не можемо очима гледати", те да не можемо поднијети да неко има примање.

– Зар неко мисли да смо ми ово тражиле. Ми смо право добиле по закону, а онда нам је укинуто и пет година смо се бориле за повраћај. Страх ме је да ћемо због тих иницијатива опет остати без ичега, једном су нас преварили, могу све поновити – огорчена је она.

”Наjвише приjава за накнаде било је у Подгорици, укључујући и Голубовце и Тузи, затим у Биjелом Пољу и Никшићу, укључујући Плужине и Шавник

Адвокат Будислав Минић, који мајке заступа пред Судом у Стразбуру, оцјењује да је код нас незахвално коментарисати било шта, јер се ствари мијењају из сата у сат, али се плаши да ће мајке опет бити жртве.

– Прошли пут су им право изгласали и дали пред редовне изборе, сада пред, све су прилике, ванредне изборе. Ту је борба за бирачко тијело, али немамо мантру – један запослени четири гласа, већ једна накнада гласови из породица које имају најмање пет чланова. Што се тиче иницијатива Уставном суду, ко иоле познаје ту институцију зна да је то експозитура политичких центара моћи које су бирали те судије. У том суду имамо једног и по судију за којег можемо рећи да ради професионално, све остало је у складу са остатком система ове квазидржаве, институција и политичких елита – истакао је Минић.

Жале се на дискриминацију

Из Уставног суда "Дану" су казали да су им подниjете три инициjативе за оцjену уставности Закона о обештећењу бивших корисница накнада по основу рођења троjе или више дjеце од 11. и 14. jануара и 9. фебруара. Подносиоци иницијатива тврде да је закон дискриминаторан.

– Подносиоци предметних инициjатива се,између осталог, жале и на повреду права из члана осам Устава Црне Горе и члана 14 Европске конвенциjе. У овим предметима у току jе претходни поступак у коjем се прибављаjу мишљења од Скупштине и Владе Црне Горе, односно одговори на инициjативе, предмети су споjени ради вођења jединствног поступка и додиjељени у рад судиjи извjестиоцу и савjетнику – казала је "Дану" Александра Вукашиновић, шефица кабинета предсjедника Уставног суда.

Како је саопштено из Министарства финансија и социјалног старања, центрима за социjални рад jе до краја прошле седмице достављено укупно 14.575 захтjева бивших корисница за накнаде по основу рођења троjе или више дjеце, а до краjа ове недјеље ће бити обjављени подаци о коначном броjу приjава.

– Наjвише приjава досад су добили Центар за социjални рад (ЦЗСР) за Главни град Подгорица, општину у оквиру Главног града Голубовци и општину Тузи, као и центри за социjални рад Биjело Поље и за општине Никшић, Плужине и Шавник, ЦЗСР Беране, Андриjевица и Петњица, ЦЗСР Рожаjе и ЦЗСР Бар и Улцињ. Остваривање права на накнаду почиње од 1. априла, у складу са Законом о обештећењу бивших корисница накнада по основу рођења троjе или више дjеце. Накнада за април исплаћуjе се средином маjа, као и остала права из социjалне и дjечjе заштите за таj мjесец. Закон о обештећењу бивших корисница накнада по основу рођења троjе или више дjеце уређуjе услове и отклања последице настале укидањем законског права на доживотну накнаду по том основу – објашњено је из министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:21