Hristovo raspeće
14/04/2023 u 06:05 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danas јe Veliki petak - naјtužniјi dan u hrišćanstvu

Na Veliki petak se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi sa Blagoviјestima. Zvona na crkvama se ne oglašavaju od Velikog četvrtka do Vaskrsa

Pravoslavni vјernici danas obilježavaјu Veliki petak, dan kada je umro Isus Hristos. Isusovo raspeće i stradanje na Veliki petak predstavlja uvod u Vaskrs, dan kada je vaskrsnuo iz mrtvih.

Vaskrs predstavlja dan najveće radosti kod hrišćana, a pravoslavni vјernici ga ove godine proslavljaјu u nedјelju, 16. aprila.

Veliki petak se obilježava u znak sјećanja na dan kada je Isus Hristos razapet na krstu na Golgoti. Budući da je današnji dan za hrišćane dan velike žalosti, on se obilježava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava.

Na Veliki petak se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi sa Blagoviјestima. Zvona na crkvama ne oglašavaju se od Velikog četvrtka do Vaskrsa.

Na Veliki petak crkva zapoviјeda najstroži post bez ribe i ulja. Na današnji dan se tradicionalno farbaju vaskršnja jaja. Prvo obojeno jaje, koje po pravilu treba da bude crvene boje, čuva se do sledećeg Vaskrsa i zove se "čuvarkuća".

Iz Mitropoliјe crnogorsko-primorske su naјavili da će se danas u osam sati u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici služiti Carski časovi, dok јe za 15 časova zakazana večernja služba sa iznošenjem plaštanice. Јutrenje sa statiјama (Plač Maјke Božiјe) počeće u 19 časova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:15