Danas protest izabranih ljekara / - RTCG
03/06/2023 u 07:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danas protest izabranih doktora ispred Ministarstva zdravlja

U ranijem saopštenju Glavnog odbora SIDCG piše da se mirni protest organizuje pod nazivom "spašavanje primarne zdravstvene zaštite u minut do 12"

Sindikat izabranih doktora Crne Gore organizovaće danas protest ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici.

U ranijem saopštenju Glavnog odbora SIDCG piše da se mirni protest organizuje pod nazivom "spašavanje primarne zdravstvene zaštite u minut do 12".

"Pozivamo sve druge kolege i građane da pruže podršku jer ovo je borba za sve nas", navodi se u saopštenju Glavnog odbora.

Predsjednik sindikata Igor Ljutica kazao je sinoć u emisiji "Okvir", da zbog sadašnjeg stanja u vezi s platama, ali i zbog preopterećenosti, trpe građani i ljekari, ali i država.

Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Slađana Ćorić kaže da je spremna na razgovor s predstavnicima izabranih ljekara, ali da očekuje od njih strpljenje i realniji pogled na stvarno stanje.

SIDCG je ranije uputio dopis premijeru Dritanu Abazoviću i ministru zdravlja Dragoslavu Šćekiću kako bi razgovarali o problemima ljekara na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Ranije su saopštili da, pored ostalog, zahtijevaju da se u što kraćem roku ispravi nepravda načinjena novim Granskim kolektivnim ugovorom prema izabranim doktorima i da se već na majske zarade vrati strukturirani model obračunavanja plata uz kapitacije i usluge.

Istakli su da su kao ljekari i građani razočarani odnosom Ministarstva zdravlja i Vlade prema njima.

“Sindikat izabranih doktora broji oko 240 članova, a 87 odsto izabranih doktora za odrasle iz cijele Crne Gore pristupilo je ovom Sindikatu zbog ogorčenosti koju profesionalno osjećaju, pogotovo nakon velikih i brzo zaboravljenih zalaganja za naše građane tokom tri godine pandemije. Da li je ovakvim reformama, koje su daleko od izvorne reforme o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, poboljšan kvalitet rada izabranih doktora i da li je u interesu građana da ih liječe umorni od rada i nezadovoljni ljekari, ne zanima čelnike našeg zdravstva ni premijera”, istakli su iz tog Sindikata.

Poručili su da neće odustati od borbe protiv kršenja radnih prava, kao i protiv urušavanja struke i smisla postojanja izabranog ljekara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:13