Фатмир Ђека / фото: Раде Копривица
06/05/2022 u 19:19 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђека да буде једнак према свим грађанима

У новоj Влади сада сjеде чак два министра, Фатмир Ђека и Адриjан Вуксановић, чиjе су партиjе приjе непуне двиjе године чак два пута гласале против Закона о животном партнерству лица истог пола, истиче Бојана Јокић

Министар људских и мањинских права Фатмир Ђека дошао је на чело ресора у којем мора показати сензибилитет за све друштвене групе, те стога нема право на дискриминаторне ставове према било којој друштвеној групи и мора бити министар свих грађана, а не само оних са чијим опредјељењима или ставовима се лично слаже, оцјењују саговорници "Дана". Ђекино именовање одмах је на критику наишло у организацијама које се баве ЛГБТ правима, а предсједница Управног одбора ЛГБТ Форума Прогрес Боjана Jокић истиче да је актуелни министар два пута гласао против Закона о истополним партнерствима лица истог пола.

– Иако jе нови предсjедник Владе Дритан Абазовић у свом експозеу навео да ће се залагати за равноправност ЛГБТ особа и да ће 43. Влада настоjати да допринесе што већоj инклузиjи ЛГБТ особа, не могу, а да не примjетим да jе дошло до настављања лоше праксе у овоj области коjу jе ДПС одавно започео. У новоj Влади сада сjеде чак два министра, Фатмир Ђека и Адриjан Вуксановић, чиjе су партиjе приjе непуне двиjе године чак два пута гласале против Закона о животном партнерству лица истог пола. Не само да су они сада министри у новоj Влади, већ покриваjу и кључне ресоре коjи директно имаjу велики утицаj на животе ЛГБТ особа у Црноj Гори – Ђека као министар људских и мањинских права, Вуксановић као министар без портфеља задужен за заштиту од дискриминациjе – указује Јокић.

Она каже да посматраjући овакву расподjелу ресора, чини јој се да "настављамо утабаним стазама чисто декларативне подршке када су људска права ЛГБТ особа у питању, jер се на оваj начин шаље лоша порука самоj заjедници и не улива се повjерење у рад нове Владе".

Пружити шансу Ромима

Предсједник НВО Млади Роми Самир Јаха очекује од новог министра да пружи шансу за рад Ромима.

– Од новог министра очекуjемо да запосли Роме у министарству, у протеклих 10 година само jе један Ром запослен у њиховом ресору. Очекуjемо квалитетну и доследну примјену стратегиjе и акционог плана за Роме, као и ревидирање исте jер не обухвата реалне потребе Рома, већ наjчешће само промотивне активности. Очекуjемо квалитетну контролу и много већу транспарентност у односу на средства коjа додjељуjу НВО сектору за ромске проjекте. У прошлоj години jе додијељено 320 хиљада за 21 организациjу, од коjих су само двије ромске. Очекујемо да оснажи и ојача одјељење за Роме које постоји при Министарству, а које и даље нема суштинску координациону улогу у спровођењу стратегије иако формално они то једу. Такође, наше је очекивање да министар покрене поступак преиспитавања додјеле и контроле реализације средстава за ромске пројекте – истакао је Јаха.

– Поставља се сасвим легитимно питање како ЛГБТ особе да вjеруjу оним министрима коjи су отворено више пута гласали и давали изjаве против њих и њихових основних људских права, а самим тим и питање како да се уздаjу у то да ће ова Влада бити суштински савезник – наводи Јокић.

Према ријечима Данијела Калезића из НВО Квир Монтенегро нови министар мора имати једнак третман према свима, те ако искаже дискриминаторан став, онда и не треба да буде на тој позицији.

– Наша очекивања су јасна, а то је да се што прије око 20 закона усклади са Законом о истополним партнерствима, јер иако се партнерство може склопити, партнери без измјена закона не могу уживати пун обим права. Такође, нови министар треба да спроведе стратегију за унапређење положаја ЛГБТ особа, која је званична политика државе. Осим тога очекујемо да се што прије заврши закон о родном идентитету, који је био најављен – наводи Калезић.

Директорица Центра за женска права Маjа Раичевић очекује и тражи од новог министра да се што приjе упозна са актуленим процесима коjе министарство спроводи како би унаприjедило нормативни оквир у области заштите од насиља и дискриминациjе.

– Првенствено да подржи родно-сензитивну реформу кривичног законодавства и реформу Закона о заштити од насиља у породици. То би за почетак било значаjно с обзиром на ограничени мандат нове Владе – каже Раичевић.

Према ријечима Милана Радовић из Грађанске алијансе, Црна Гора генерално има добру легислативу, али изостаjе ефективна имплементациjа.

– Роми коjи пролазе кроз више облика дискриминациjе, родно засновано насиље, дискриминациjа према женама у политичком и jавном животу и у запослењу, говор мржње и злочини из мржње у порасту. Предуго jе ресор људских права био без првог човjека. Добро jе што jе ово министарство опет одвоjено од ресора правде. Потребно jе да се додатно оjачаjу капацитети – оцјењује Радовић.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:30