Đeka i Gjorgijev / - FOTO: MLJMP
19/01/2024 u 15:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đeka-Gjorgjiev: UN podržava Crnu Goru u domenu osnaživanja ljudskih prava

Ministar je upoznao vršioca koordinatora UN sa aktivnostima oko utvrđivanja Predloga zakona o zaštiti jednakosti i zabrani diskriminacije ove godine

Sistem UN ostaje snažno posvećen nastavku pružanja podrške Crnoj Gori u oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava i sloboda i rodne ravnopravnosti, poručeno je sa sastanka ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Đeke i vršioca dužnosti rezidentnog koordinatora UN i šefa Kancelarije IOM u Crnoj Gori Vladimira Gjorgjieva.

Ministar Đeka zahvalio je na kontinuiranoj dugogodišnjoj podršci Sistema UN u zemlji kazavši da je ista bila od velikog značaja u planiranju i ispunjavanju obaveza iz Agende za održivi razvoj 2030 i procesa pristupanja.

On je posebno zahvalio UN timu na podršci procesu pripreme prezentacije Nacionalnog izvještaja o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori u okviru četvrtog periodičnog ciklusa (UPR) i koncipiranju izjave posvjećenosti koju je iznio na sesiji "Drvo obećanja 75" u Ženevi, decembra prošle godine, povodom obilježavanja jubileja 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Ministar je upoznao vršioca dužnosti rezidentnog koordinatora UN sa aktivnostima kojima trenutno Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava radi, na normativnom i strateškom planu i najavio da je realno očekivati utvrđivanje Predloga zakona o zaštiti jednakosti i zabrani diskriminacije ove godine.

Podsjetio je da je od jednake važnosti i sama implementacija zakona, te će se Ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti, značajnije odrediti prema tome u narednom periodu. Čekaju nas izmjene i dopune velikog broja zakona nakon usvajanja krovnog anti-diskriminacionog zakona, ocijenio je ministar.

Vršilac dužnosti rezidentnog koordinatora UN u Crnoj Gori Vladimir Gjorgjiev zahvalio je ministaru ljudskih i manjinska prava na aktivnom angažmanu i saradnji sa sistemom UN za ljudska prava.

On je ohrabrio Ministarstvo da nastavi da predvodi rad Vlade na daljem napretku u ispunjavanju međunarodnih obaveza iz oblasti ljudskih prava, naglasivši da su ljudska prava integrisana u svih 17 Ciljeva održivog razvoja čije sprovođenje direktno doprinosi ubrzanju puta Crne Gore ka Evropskoj uniji, imajući u vidu visok stepen komplementarnosti tog procesa sa Agendom za održivi razvoj.

- Kao i uvijek, sistem UN u zemlji nastaviće pružanje podrške Ministarstvu u oblasti jačanja ljudskih prava, uključujući uspostavljanje strukture za sistematičnije praćenje stanja ljudskih prava, izvještavanje tijelima UN za ljudska prava i na kraju, jačanje primjene standarda i preporuka UN u nacionalne zakone, strategije i vladine planove - rekao je Gjorgjiev koji je takođe upoznao ministra sa novim dvogodišnjim projektom UN koji ima za cilj jačanje društvene kohezije i izrazio očekivanje bliske saradnje sa Ministarstvom u realizaciji projekta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 08:29