Fatmir Đeka i Antonia Orelana / - VLADA
18/03/2024 u 13:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đeka: Pitanje rodne ravnopravnosti visoko na agendi politike Vlade Crne Gore

Pitanje postizanja rodne ravnopravnosti je visoko na agendi politike Vlade Crne Gore i predstavlja ključni cilj ka punoj demokratiji i vladavini prava, saopštio je ministar Fatmir Đeka na sastanku sa ministarkom za žene i rodnu ravnopravnost Čilea Antoniom Orelanom na marginama 68. zasjedanja Komisije za status žena.

Sastanak je bio prilika da ministri razmijene prakse i iskustva svojih zemalja u oblasti unapređenja položaja žena i rodne ravnopravnosti.

- U obije zemlje postoje patrijarhalni stavovi i stereotipi po pitanju rodnih uloga, što nastavlja da ugrožava socijalni status, autonomiju, učešće žena u donošenju odluka, te ekonomsku emancipaciju i doprinosi diskriminaciji i rodno zasnovanom nasilju - saglasni su sagovornici.

Ministri su razmijenili informacije u vezi strateškim odgovorom svojih zemalja na predmetne izazove i predloge modela za eliminaciju diskriminatornih praksi.

Orelana je predstavila kandidaturu predstavnice Čilea Patsili Toledo, za učešće u radu Komiteta za eliminaciju svih oblika diskriminacije nad ženama (CEDAW) i zamolila za eventualnu podršku Crne Gore njenoj kandidaturi.

Zvaničnici su razgovarali i na temu stabilnosti i bezbjednosti u svijetu, s osvrtom na aktuelne sukobe i s tim u vezi.

- Crna Gora namjerava da se kandiduje za članstvo u Savjetu bezbjednosti naredne godine. Sa te pozicije, Crna Gora bi dodatno potvrdila svoj međunarodni kredibilitet - rekao je Đeka i dodao da bi i Čile mogao svojim glasom doprinijeti dobijanju članstva Crne Gore u tom savezu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:44