Čistili korito Ribnice / - FOTO: EVROPSKA KUćA
29/09/2023 u 15:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Delegacija EU sa komšijama čistila korito Ribnice

Obilježen Evropski dan čišćenja obala

Predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori zajedno sa komšilukom čistili korito rijeke Ribnice i time obilježili Evropski dan čišćenja obala.

Povodom Evropskog dana čišćenja obala koji se ove godine po šesti put organizovao u Crnoj Gori, Delegacija Evropske unije, predstavnici ambasada zemalja EU u Crnoj Gori i mladi evropski ambasadori organizovali su čišćenje korita rijeke Ribnice u blizini zgrade Delegacije. Ove godine akciji se priključio i komšiluk Delegacije, kao i nekoliko gradskih sekretarijata čije su prostorije u blizini. Svi sa zajedničkom porukom da borba za čistiju životnu sredinu kreće "od kuće".

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa podsjetila je da zagađenje mora, a posebno zagađenje plastikom ne uzrokuje probleme samo za ekosistem već i za zdravlje svih nas. Zato je prijeko potrebno ne samo sačuvati obale rijeka, jezera i mora za svakodnevne aktivnosti već i sačuvati okeane i život u njima od 37 miliona tona plastičnog otpada koji godišnje završi u njima.

Ambasadorka je posjetila da većinu plastičnog otpada u vodenim površinama predstavlja plastika za jednokratnu upotrebu koju je Evropska unija zabranila. Pozvala je nadležne u Crnoj Gori da učine isto.

- To u suštini primorava i velike kompanije da smanje proizvodnju i upotrebu plastične ambalaže. Ideja Evropskog dana čišćenja obala je da svako može pomoći i da akcije ovog tipa i počinju u našoj maloj zajednici - poručila je ambasadorka Popa.

Upravo se lokalna zajednica odazvala pozivu Delegacije da zajednički obilježe Evropski dan čišćenja obala a ambasadorka Popa poručila je da akcije slične ovoj Delegacija namjerava organizovati znatno češće i na različitim lokacijama u Podgorici. Takođe je pozvala i građane Podgorice da se sami organizuju u čišćenju obala rijeka u svom gradu od plastičnog otpada.

Sekretar Sekretarijata za održivi razvoj Miljan Barović zahvalio se Delegaciji Evropske unije na pozivu da se gradska administracija priključi u akciji čišćenja.

- Iskoristili smo danas lijepo vrijeme i u lijepom raspoloženju sprovodimo akciju. Jako nam je drago što i na ovaj način šaljemo poruku ka očuvanju životne sredine i ka očuvanju naših bogatstava kojih imamo u Podgorici puno - poručio je Barović.

Predstavnik Agencije za zaštitu životne sredine Bojan Bašanović poručio je da je akcija imala za cilj da motiviše građane da vode računa o čistoći svog grada i njegove okoline, da koriste gradsku komunalnu infrastrukturu,da selektuju otpad i da ga odlažu na propisan način.

- Isto tako pozivamo nadležne inspekcijske organe,da shodno važecim zakonskim propisina sankcionišu neodgovorne pojedince koji nepropisno generišu otpad, ugrožavaju vodotoke i stvaraju ružnu sliku najljepše podgoričke rijeke, kojoj smo danas svjedočili - kazao je Bašanović.

Mladi evropski ambasadori tradicionalno podržavaju slične akcije, a kako je kazala Bojana Lalatović želja za očuvanjem životne sredine jedna je od ključnih vrijednosti koje oni promovišu.

- Kao i želja za osvješćivanjem mladih ljudi u pogledu značaja životne sredine i značaja evropske zelene agende za Zapadni Balkan - poručila je Lalatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. decembar 2023 08:56