foto: ministarstvo odbrane / - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
19/01/2023 u 09:58 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Delegacija Ministarstva odbrane u posjeti Letoniji

Perović se sastao sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Letonije Janisom Garisonsom i tom prilikom istakao da je Vlada Crne Gore u potpunosti usaglasila svoju vanjsku politiku sa Evropskom Unijom

Delegacija Ministartsva odbrane, koju predvodi državni sekretar dr Krsto Perović, boravi u zvaničnoj posjeti Letoniji.

Perović se sastao sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Letonije Janisom Garisonsom i tom prilikom istakao da je Vlada Crne Gore u potpunosti usaglasila svoju vanjsku politiku sa Evropskom Unijom po pitanju reagovanja na agresiju Rusije na Ukrajinu, prihvativši sve pakete sankcija protiv agresora.

- Pored toga, Crna Gora je demonstrirala podršku ukrajinskom narodu upućujući humanitarnu i vojnu pomoć, što će biti nastavljeno sve dok to bude potrebno. Posjetama Kijevu i potpisivanjem zajedničke deklaracije između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i crnogorskog premijera Dritana Abazovića, Crna Gora je iskazala solidarnost sa naporima ukrajinskih prijatelja da odbrane svoju zemlju. I prisustvo crnogorskih vojnika u Letoniji pokazuje spremnost Crne Gore da zajedno sa NATO saveznicama odlučno odgovori na bezbjednosne prijetnje na evroatlantskom prostoru i zaštiti svaku državu članicu- navodi se u saopštenju.

image
- FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE

Garisons je izrazio veliku zahvalnost Crnoj Gori na doprinosu eFP borbenoj grupi u Letoniji ističući da je na taj način Crna Gora jasno potvrdila solidarnost i posvećenost zaštiti zajedničkih vrijednosti.

Delegacija Ministarstva odbrane posjetila je snage u okviru NATO aktivnosti pojačanog isturenog prisustva u Letoniji (Enhanced Forward Presence - eFP) i crnogorski kontingent koji se nalazi u sastavu eFP borbene grupe. 

- Tom prilikom, državni sekretar Perović razgovarao je sa komandantom Mehanizovane brigade Oružanih snaga Letonije, pukovnikom Sandrisom Gaugersom i sa komandantom eFP brigade, kanadskim potpukovnikom Higinsom. Upriličen je susret i sa pripadnicima crnogorskog kontingenta u Letoniji.

Vojska Crne Gore započela je angažovanje u NATO e FP 10. decembra 2018. godine. Dosadašnje angažovanje realizovano je kroz upućivanje devet raznorodnih kontingenata nivoa odjeljenja, i jednog štabnog oficira. Trenutno je angažovan IX MNECON, sa jednom oficirkom raspoređenom na štabnim dužnostima, te  artiljerijskog odjeljenja od devet pripadnika koji su angažovani u sastavu slovenačkog kontingenta, u Borbenoj grupi Letonija, pod komandom OS Kanade. Kontingent je upućen početkom decembra i biće angažovan šest mjeseci- navodi se u saopštenju.

Tokom boravka u Letoniji, dr Krsto Perović sa delegacijom posjetio je i NATO Centar izvrsnosti za strateško komuniciranje, gdje je sa zamjenikom direktora Centra Einar Linnom i saradnicima razgovarano o značaju strateškog komuniciranja u savremenom bezbjednosnom okruženju, kao i potrebi pravovremenog i sistemskog suočavanja sa dezinformacijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 22:54