Делић / Фото: ЦДТ
05/05/2022 u 10:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Делић: Поједини портали из Црне Горе шире дезинформације

Проблеми који се препознају у дијелу њиховог рада, нарочито онлајн медија су пристрасно извјештавање и учешће у подгријавању политичких тензија, казао је он

У Црној Гори дјелује разгранат и снажан дезинформациони екосистем, који се користи за остварење геополитичких, регионалних и унутрашњих политичких или економских циљева. Његов кључни дио чине странице и појединци на друштвеним мрежама, таблоиди и десничарски портали из Србије, као и  неки портали из Црне Горе, сматра Горан Делић из Центра за демократску транзицију (ЦДТ).

- “Традиционални” медији који су регистровани у Црној Гори и који поштују правила транспарентности и уређивачке контроле ријетко су извори или креатори лажних вијести. Проблеми који се препознају у дијелу њиховог рада, нарочито онлајн медија су пристрасно извјештавање, учешће у подгријавању политичких тензија или преношење дезинформација- казао је он. 

Према његовим ријечима, у Црној Гори се дезинформација сви политички актери гнушају јавно, али је веома мало оних који за њима не посежу тајно.

- Зато је борба против дезинформација сведена тек на дневнополитичке обрачуне.  Влада, Скупштина, политичке партије, регулаторне агенције и други важни актери, судећи макар према њиховом односу према овом проблему, нијесу много погођене сталним подривањем друштвених и демократских процеса кроз дезинформационе и пропагандне кампање различитих актера- навео је Делић. 

Додао је да Црна Гора нема стратегију борбе против дезинформација, а први стратешки документ који би требало да третира овај проблем је медијска стратегија која је у процесу израде.

- Црногорско медијско, изборно и кривично законодавство не препознају ову пријетњу нити садрже одредбе за заштиту од њиховог погубног утицаја. Државне институције већ годинама показују пасивност и незаинтересованост за бављење овом појавом. Скупштина Црне Горе се до сада није бавила темом дезинформацијама, а наш предлог за оснивање посебног Одбора за праћење страних утицаја, и поред већински изражене подршке, још је на чекању. Извршна власт и регулаторне агенције се оглашавају ненадлежним и успјешне су једино у проналажењу изговора да поново не ураде ништа.  И док држава толерише ове појаве, националистички, шовинистички, клеронационални покрети користе лажне информације да појачају идентификацију кроз изазивање страха и угрожености. Зато су наглашене и екстремне идентитетске политике идеално средство за подизање тензија. Информације које имају емоционални ефекат снажно утичу на примаоца. Изазивањем љутње, мржње, страха или бијеса, може се утицати на понашање цијелих друштава и група. Лажне вијести И њихова злоупотреба нијесу нови изум, али их моћ данашњих средстава комуникације чини веома ефикасним. Онај ко успјешно контролише медијски простор има моћ да контролише људско понашање користећи емоције и инстинкте- закључио је Делић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 06:20