Goran Delić / - CDT
10/06/2023 u 10:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Delić upozorio građane: Danas i sjutra moguće plasiranje najvećih dezinformacija

Istakao je da priželjkuje miran i dosadan izborni dan i pozvao je građane da slobodno glasaju, a nadležni da im to omoguće

Ambijent pred parlamentarne izbore, ako izuzmemo posljednju sedmicu, bio je atipičan, miran, bez prljave, dirigovane kampanje, bez teških okršaja i riječi, kazao je Goran Delić iz Centra za demokratsku tranziciju. Kodeks koji u potpisale izborne liste uglavnom je poštovan, kaže on, izuzev dijela koji se tiče funkcionerske kampanje. Upozorio je građane da se danas i sjutra mogu plasirati najveće dezinformacije.

Delić je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao da je do posljednje sedmice pred izbore bilo mirno, bez teških riječi. 

- U posljednjoj sedmici svjesni smo da se pojavio taj slučaj Spajić i Do Kvon. Mi taj slučaj gledamo sa dva aspekta-pravni i politički. Ako je bilo ko kriv treba da odgovara i motivišemo Tužilaštvo da slučaj dovede do kraja. S druge strane problematična je zloupotreba državnih funkcija u političke svrh - rekao je on, prenosi portal RTCG.

Kodeks koji u potpisale izborne liste pred izbore uglavnom je poštovan, dodaje Delić, izuzev dijela koji se tiče funkcionerske kampanje.

Naš tim je registrovao preko 40 slučajeva zloupotrebe funkcije i državnih resursa uoči izbora, rekao je on.

Samim tim, što je kampanja sa identitetskih pitanja okrenuta ekonomiji, prema riječima Delića, uticalo je da deinformatori izgube osnovnu supstancu za uticaj na javnost.

- Kampanja je, kada je riječ o dezinformacijama, bila mirna. Dodatan oprez, danas i sjutra su dani kada su dezinformatori najaktivniji, kada djeluju bez najave i mogu se plasirati velike dezinformacije. Zato pozivam građane da prate naš portal Raskrinkavanje koji je u punom kapacitetu", rekao je on.

Istakao je da CDT ove izbore prati sa preko 300 akreditovanih posmatrača. Jedni će biti fiksno na biračkim mjestima, drugi su dio mobilnih timova.

- Pozivamo naše građane da nam se kroz live stream javljaju i prijavljuju nepravilnosti  kazao je on.

Istakao je da priželjkuje miran i dosadan izborni dan i pozvao je građane da slobodno glasaju, a nadležni da im to omoguće.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. jul 2024 08:28