Sa sastanka ministra Đeljošaja sa delegacijom UNDP-a / - FOTO: MER
25/03/2024 u 17:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đeljošaj-Hartman: UNDP je partner Crne Gore u realizaciji socijalne inkluzije i drugih razvojnih ciljeva

Održan sastanak potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đelošaja sa Nikom Hartmanom, zamjenikom direktorke Regionalne kancelarije UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država.

Ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Nik Đeljošaj održao je 25. marta 2024. godine sastanak sa Nikom Hartmanom, zamjenikom direktorke Regionalne kancelarije UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država. Sastanku je prisustvovala i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterina Paniklova.

Đeljošaj je izrazio zadovoljstvo ukupnom saradnjom sa UNDP-em, koji je pouzdan i aktivan partner Crne Gore u realizaciji prioritetnih razvojnih ciljeva. Istakao je da podrška koju UNDP pruža Vladi Crne Gore doprinosi bržem i efikasnijem razvoju nacionalnih politika, strateških programa i praktičnih rješenja u dostizanju razvojnih ciljeva i Agende 2030.

U nastavku izlaganja ministar Đeljošaj naveo je da je donošenjem Deklaracije o ekološkoj državi, Crna Gora pokazala svoje stremljenje ka stvaranju održivog i čistijeg društva i spremnost da se elementi politike održivosti uvedu u nacionalni okvir, te da će Vlada Crne Gore istrajati na tom putu kroz implementaciju aktivnosti u praksi, uz podršku međunarodnih partnera. Napomenuo je da Vlada Crne Gore ostaje snažno posvećena dostizanju ciljeva održivog razvoja, jer želi da osigura budućim generacijama život u zdravom i stabilnom okruženju i da zaustavi uništavanje životne sredine, te da obezbijedi održiv, inkluzivan i stabilan ekonomski razvoj.

- Kao pouzdan partner, UNDP dugoročno sarađuje sa Vladom Crne Gore na podsticanju socijalne inkluzije, razvoju ljudskog kapitala i promovisanju inkluzivnog i zelenog rasta i dobrog upravljanja na putu zemlje prema EU. Čvrsto partnerstvo između UNDP-a u Crnoj Gori i Ministarstva ekonomskog razvoja potvrđuje zajedničku posvećenost jačanju ekonomske konkurentnosti, privlačenju stranih investicija i promovisanju crnogorskih proizvoda na međunarodnoj sceni kroz razvoj nacionalnog brenda. Dodatno, posvećenost Ministarstva osnaživanju lokalnih samouprava i regionalnim razlikama potvrđuje predanost Crne Gore inkluzivnom razvoju. Udruženim naporima koračamo prema prosperitetnijoj budućnosti za sve - poručio je Hartman.

Posebno je istaknuta podrška koju UNDP pruža Nacionalnom savjetu za održivi razvoj kojim će u narednom periodu predsjedavati ministar Đeljošaj.

Na kraju sastanka sagovornici su iskazali uvjerenje da će realizacija zajedničkih aktivnosti doprinijeti ispunjavanju obaveza zemlje u okviru ključnih pregovaračkih poglavlja s obzirom na visoku kompatibilnost procesa pristupanja EU i ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:13