фото: Влада / - BOJANA CUPIC
26/11/2021 u 17:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Десет општина реализовало обавезе за одређивање бројева стамбених и пословних зграда

Министарство је задужено да, уколико јединице локалне самоуправе не испоштују препоручене рокове, покрене прекршајни поступак против одговорних лица

На данашњој сједници Владе усвојена је Информација о примјени Закона о територијалној организацији Црне Горе и стварању услова за коришћење Регистра кућних бројева, улица и тргова – Адресног регистра.

 - На основу прикупљених података од јединица локалне самоуправе, у Информацији је констатовано да су све јединице локалне самоуправе испуниле обавезу да донесу одлуке о привременом одређивању назива насеља, улица и тргова на територији јединице локалне самоуправе. Од укупно 25 јединица локалне самоуправе, њих 10 реализовало је све законске обавезе које се односе на одређивање бројева за означавање стамбених и пословних зграда и постављања табли са називима насеља, улица и тргова и бројева стамбених и пословних зграда, док је код 15 јединица локалне самоуправе статус реализације ових обавеза дјелимичан - наводе из Владе.

С тим у вези, препоручено је Пријестоници Цетиње и општинама Будва, Котор, Никшић, Петњица, Беране, Бар, Колашин, Тиват, Плав, Гусиње, Андријевица, Улцињ, Тузи и Жабљак да у најкраћем року, а најкасније до краја 2021. године, заврше преостале обавезе и о томе повратно информишу Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија. Министарство је задужено да, уколико јединице локалне самоуправе не испоштују препоручене рокове, покрене прекршајни поступак против одговорних лица.

Влада је усвојила Информацију о организацији завршних догађаја предсједавања Црне Горе Централно-европском иницијативом (ЦЕИ) - Самита предсједника влада и Комитета националних координатора.

 - У оквиру двогодишњег предсједавања Иницијативом, Црна Гора ће бити домаћин завршних догађаја: Самита предсједника влада држава чланица ЦЕИ и састанка Комитета националних координатора ЦЕИ. Домаћин Самита је предсједник Владе Црне Горе, а дискусија ће бити посвећена одрживом развоју региона и европској перспективи земаља Западног Балкана. Истакнуто је да ће Самит, који ће окупити шефове делегација 17 земаља ЦЕИ и специјалне госте предсједавања (високе званичнике из Европске комисије, Регионалне канцеларије СЗО за Европу и Европске банке за обнову и развој) бити прилика за потврђивање значајне улоге регионалних организација и координисаног мултилатералног дјеловања за обезбјеђивање социо-економског опоравка региона - додају они.

Такође, на маргинама Самита, у организацији црногорског предсједавања и Свјетске здравствене организације (СЗО), биће одржан и састанак земаља Западног Балкана које су чланице ЦЕИ. На састанку се очекује усвајање Мапе пута за здравље и благостање на Западном Балкану 2021 - 2025.

 - Влада је размотрила Предлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Црне Горе који је Скупштини Црне Горе поднио посланик Марко Милачић. С тим у вези, Влада је закључила да Скупштини Црне Горе достави Мишљење у коме су разлози за измјену Кривичног законика, ради боље заштите новинара и других службених лица, оцијењени оправданим, имајући у виду високо мјесто које на скали вриједности заузимају слобода медија и слобода изражавања у сваком демократском друштву - наводе из Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:48