/ - FOTO: MINISTARSTVO ZDRAVLJA
17/10/2023 u 13:06 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Digitalizacija jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja

Đukanović je naglasio da zbog nedostatka adekvatnih podataka i analiza nije moguće donijeti najbolje političke odluke koje bi se na ovim analizama zasnivale

Digitalizacija zdravstvenog sistema jedan je od prioriteta Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja“, kazao je generalni direktor Direktorata za projekte, inovacije i zdravstveni turizam Ministarstva zdravlja, Luka Đukanović, na otvaranju stručnih radionica, koje su u okviru projekta „Promocija e-Zdravlja kroz stimulisanje lokalnih ekonomija“ – PHASE, 12. i 13. otrobra 2023. godine održane u Podgorici.

U sklopu ovog projekta Ministarstvo zdravlja organizovalo je četiri radionice. 

Đukanović je naglasio da zbog nedostatka adekvatnih podataka i analiza nije moguće donijeti najbolje političke odluke koje bi se na ovim analizama zasnivale. Dodao je da se u Crnoj Gori više od 150 miliona eura potroši na ljekove i medicinska sredstva dok ne postoji sistem koji prati potrošnju ljekova i medicinskih sredstava od proizvođača do krajnjeg korisnika. 

- Prostor za uštedu postoji, jer se u Evropskoj uniji i zemljama regiona troši daleko manje ljekova po broju stanovnika. Ovo je naročito važno zbog smanjenja nekontrolisane upotrebe antibiotika, što zahtijeva i uključenje privatnog zdravstvenog sektora u isti sistem praćenja - ocijenio je Đukanović. 

Cilj događaja bio je približavanje zainteresovanih strana, medicinskih radnika, privrede i predstavnika civilnog sektora koji će učestvovati u digitalizaciji zdravstvenog sistema u Crnoj Gori.

U okviru prve radionice  predstavljeni su ciljevi „Track and Trace“ sistema za praćenje ljekova koji će, kako je rečeno, uticati na: povećanje sigurnosti ljekova, proaktivno-inteligentno upravljanje količinom ljekova u svim jedinicama javnog zdravstvenog sistema, osnaživanje Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno osiguranje i Instituta za javno zdravlje u kreiranju politika i smjernica u sistemu zdravstva, unapređenje analitike potrošnje ljekova i medicinskih sredstava po raznim parametrima, sprečavanje potencijalnih prevara i potencijalne paralelne trgovine. 

Na radionici je bilo riječi o telemedicini, o čemu je govorio načelnik Direkcije za digitalne politike i inovacije Ministarstva zdravlja, Marijan Marijanović, koji je naglasio da Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) planira podršku institucionalnom okviru za razvoj i unapređenje telemedicine u Crnoj Gori.

Drugi dan radionica bio je posvećen teleradiologiji i digitalizaciji. Predstavljena su rješenja u digitalizaciji zdravstvenog sistema koja su korišćena u zemljama regiona i o njima su govorili predstavnici više kompanija iz regiona. Prisutni su imali priliku da razmijene iskustva sa kolegama iz regiona i uvide najbolje prakse kada je u pitanju digitalizacija zdravstvenog sistema.

Projekat PHASE ima za cilj stvaranje pravih uslova za jačanje sektora e-Zdravlja u prekograničnoj oblasti, pružanje usluga i podršku lokalnim MSM-ovima, kao i povećanje kompetentnosti i svijesti kod javnih vlasti i osnaživanje pacijenata i negovatelja koji su implementovani u Italiji, Crnoj Gori i Albaniji. 

Kroz razvoj 3 pilota, projekat PHASE ima za cilj validaciju tehnoloških platformi i modela eHealth ekosistema koji će delovati kao moderator konkurentnosti za mnoge lokalne MSME-ove (mala i srednja preduzeća) koji pružaju digitalne ili društvene pomoćne usluge. PHASE projekat unaprijediće cjelokupno zdravlje i kvalitet života građana u prekograničnom području korišćenjem Informaciono-komunikacione tehnologije, poboljšanjem samoupravljanja bolesti i pružanjem zdravstvenih usluga direktno pacijentima.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:24