/ - Фото: Боровинић Бојовић
03/11/2021 u 12:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дигитална трансформација здравства– Одрживо повећање доступности иновација у медицини

Боровинић Бојовић је захвалила Америчкој привредној комори која је уважила улогу и препознала значај Министарства здравља Црне Горе

Вриједност и доступност иновативних љекова и дигитална трансформација здравственог система два су стратешка стуба за дјеловање Комитета за здравље Америчке привредне коморе, као и Министарства здравља. Ово су кључне поруке са данас одржане конференције под називом “Дигитална трансформација здравства Црне Горе – Одрживо повећање доступности иновација у медицини” коју је организовала Америчка привредна комора у Црној Гори (АмЦхам). 

Светлана Вуксановић, предсједница Управног одбора АмЦхам-а је у уводном обраћању нагласила да је рад на ова два стратешка опредјељења резултирао данашњом Конференцијом, за коју вјерује да ће обезбиједити кредибилни садржај, едукацију и дијалог са општом и стручном јавношћу.

-Подсјећамо да је здравствени систем константно суочен са бројним изазовима узрокованим дужим животним вијеком, растућом учесталошћу хроничних обољења, као и да се нове инфективне болести и пандемије могу десити потпуно неочекивано. Све ово значајно повећава потребу за здравственим услугама и интервенцијама, укључујући и љекове, односно константну потребу за иновацијама. Да би систем могао да задовољи растуће потребе, неопходно је да обезбиједимо услове за његову резилијентност, кроз еволуцију легислативе и стратешке инвестиције- казала је Вуксановић. 

Кроз излагање на тему „Лијечење засновано на доказима“ министарка здравља, др Јелена Боровинић Бојовић поручила је да је суштина дигитализације здравства да убрза и поједностави све процесе, да максимало скрати вријеме чекања, чиме се уједно ублажава притисак на и онако оптерећен систем. „Дигитална трансформација није опција, већ императив сваке државе. Нова рјешења градимо на дигиталној инфраструктури и сервисима, што знатно убрзава реализацију у вријеме пандемије. Сервиси сами по себи нам не би помогли да нису на прави начин планирани и имплементирани у контексту подршке корисницима – здравственим радницима, грађанима, као и доносиоцима одлука”, објаснила је министарка здравља.

Др Боровинић Бојовић је захвалила Америчкој привредној комори која је уважила улогу и препознала значај Министарства здравља Црне Горе у контексту просперитета цјелокупног друштва у садејству са међународним партнерима.

-Управо је Америчка привредна комора најважнији мост који повезује Владу Црне Горе са реномираним америчким и међународним привредницима, а што је окосница напретка у свим сферама живота с фокусом на здравствени систем. Наши односи ће јачати, надамо се тимском раду и заједничким пројектима како бисмо унаприједили здравствени систем, проширили спектар услуга, а све у циљу побољшања здравља цјелокупне популације- закључила је она.

Кроз панеле и дискусије, конференција је окупила велики број регионалних стручњака на пољу иновација у медицини који  су подијелили знање и искуство, али и указали на примјере добре праксе из земаља региона и Европе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:27